Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs salgınına karşı aşının önemine vurgu yaparak “Ölenlerin yüzde 99,5’i aşısız insanlar. Yani bu insanlar aşı olmuş olsalardı ölümden kurtulmuş olacaklardı" dedi.

Aşı karşıtlığını anlamanın imkanı yoktur" diyen Başhekim Nejat Altıntaş, "ABD’de yapılan araştırmada 275 kişinin aşı olmadıkları için öldüğü, 1 milyon 250 bin kişinin daha fazla hastaneye yattığı, özellikle Yale Üniversitesi’nin yapmış olduğu yeni bir çalışmada gösterildi. Yine tıbbın önemli bir dergisinin yapmış olduğu çalışmada şunu gösterdiler: Ölenlerin yüzde 99,5’i aşısız insanlar. Yani bu insanlar aşı olmuş olsalardı ölümden kurtulmuş olacaklardı” şeklinde konuştu.

Aşı olanlara ilişkin özellikle sosyal medyada yaygınlaşan yanlış bilgilere değinen Başhekim, Altıntaş, “Birtakım insanların ilk başlarda kafasında takılanlar, yok ‘size çip takıyorlar’, yok ‘kısır olacak’ dediler. Bunlara cevap verecek olursak; birincisi, mıknatısla ilgili kısma cevap verecek olursak insanın derisi yağlıdır. Özellikle kilolu kişilerde, obez kişilerde çatalı bıçağı vücudunuza koyduğunuzda yapışır, o herkeste yapışır” dedi.

'Kısırlıkla ilgili haberler doğru değildi'

Aşıların kısırlaşmaya neden olduğu iddiasına da cevap veren Altıntaş, "Bunun haricinde kafalarda takılan kısırlıkla ilgili açıklamalar var. Yine bakın kısırlıkla ilgili yapılan çalışmalar da şunu gösterdi: Erkeklerdeki sperm sayısına baktılar. Hem aşıdan önceki hem de aşıdan sonraki sperm sayısına baktıkları zaman, sperm sayısında herhangi bir azalma, kadınlarda yumurta sayısında ve yumurta kalitesinde herhangi bir değişiklik olmadığı gösterildi. Bunlar kesinlikle doğru haberler değildi" dedi.

'Kalp kası iltihaplanması kontrol ediliyor'

"Kalp kasının iltihaplanmasına baktığımızda, kalp kasının iltihaplanması Çin aşısında kesinlikle yoktur. Biontech’e baktığımızda bugün itibarıyla ABD’de 270 milyon insana aşı yapıldı. 270 milyonun 600 kişisinde kalp kasında iltihaplanma meydana geldi. Bu 600 kişiye baktığımızda hafif ağrı kesicilerle bu kalp kasının iltihaplanmasını geçirdiler. Sadece 5-6 kişide ciddi yan etkiler açığa çıktı. Bunun da aşıya bağlı olup olmadığını Amerikan CDS kuruluşu kontrol ediyor."

Başhekim Altıntaş, aşı karşıtlarının kaynağına işaret ederek, "Kalp kasını tutması, kanda pıhtılaşma yapması sperm sayısını azaltaraktan kısırlık yapması, bunlar halkın içerisinde bazı menfaat gruplarının halka yaymış olduğu ve bu işlerden prim yapan, halkı korkutaraktan televizyonlara bizim de meslektaşlarımızın suçu olaraktan meydana gelmekte. Türkiye’de aşı faaliyetleri de çok iyi gidiyor. İnsanları evden işyerlerine, çocukları evden okullara götürmenin tek yöntemi aşıdır, dolayısıyla herkesi aşı olmaya davet ediyorum” dedi

Editör: TE Bilisim