Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) parlamento muhabirleri ile bir araya geldi. Bakan Koca, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Fahrettin Koca, eski başbakan Yıldırım Akbulut’un sağlık durumunu soran gazetecilere, “Kendisini ziyaret ettim ve genel durumu iyi, sorunu yok. Bir hafta takibe alıp taburcu edileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Şehir hastaneleri ile hastanelerimizi yaş ortalaması 13’e düştü”

Bakan Koca, şehir hastanelerinin kamu-özel iş birliği ile yapıldığını ancak artık genel bütçe kaynaklarından yapılacağını belirterek şunları söyledi:

“Şehir hastaneleriyle birlikte, hastane binalarımızın ortalama yaşı 49 iken, şimdi 13’e düştü.

Bakan Koca, şehir hastaneleriyle ilgili memnuniyet anketi yaptıklarını bildirerek “Memnuniyet anketlerini biz yapıyoruz. Özellikle şehir hastanelerindeki memnuniyet anketinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Eskişehir yüzde 99, Adana 98, Mersin yüzde 96, Isparta yüzde 95 gibi yani yüzde 90’nın üzerinde hastane memnuniyetinden bahsediliyor. Çalışan memnuniyeti de 80’lerde. Bu ortalamamızın çok üzerinde olan bir oran” dedi.

“Şehir hastanelerinde hasta garantisi yok”

Fahrettin Koca, şehir hastaneleriyle ilgili hasta garanti olduğu söylentilerine yönelik ise “Hasta garantisi var deniyor, bütün hastaları 112 ile gönderiyorsunuz deniyor.  Ankara’nın acil hastalarının Bilkent’e giden oranı yüzde 7’yi geçmiyor. Algı oluşturulmak isteniyor. Doğru değil. Şehir hastanelerinde hasta garantisi yok. Ne poliklinik, ne ameliyat, ne yatak dolma oranında garanti diye bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

“120 bin kişi yanlış polikliniğe gidiyor”

‘Neyim var’ portalına ilişkin bilgi veren Koca, “Hastanın bir şekilde nereye, nasıl hangi hastaneye müracaat etmesi gerektiğini belirliyor. Yüzde 6 oranında hastanın yanlış bölüme gittiğini biliyoruz.  2 milyon 120 bin gibi hastanın olması gereken polikliniğe gitmediğini gösteriyor. MHRS, e- nabız devrede olacak. Şikayeti sorgulayan 22 soruyla hangi polikliniğe gitmesi gerektiğini tanımlayacak.”

Güvenli Bölgede Türkiye’nin verdiği sağlık hizmetleri

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgede Sağlık Bakanlığınca yapılacak çalışmalara ilişkin bir soruya Koca, “Fırat'ın batısında 6 hastanemiz, 48 merkezde hizmet veriyoruz. Tel Abyad ve Rasulayn’da biz hızla mobil tırlarla hizmete başladık. Nerede, hangi hizmeti, nasıl yapmamız gerektiğini planlıyoruz. Fırat’ın batısında yaptığımız gibi vatandaşa hizmeti vermeyi planlıyoruz” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim