Ataması yok ama öğrenci alımı devam ediyor.Sağlık yönetimi mezunları atamada unutuldu!

Yarım asırdan fazla onlarca üniversitede eğitimi verilen sağlık yönetimi bölümü mezunu yüz bin genç, mesleklerinin atama cetvelinde yer almaması nedeniyle istihdam edilemiyor.

Yanlış eğitim ve istihdam politikaları nedeniyle mağdur olan yüz bine yakın genç mağduriyetlerinin son bulmasını ve istihdam edilmeyi bekliyor.


Bir türlü rayına oturtulamayan eğitim ve istihdam politikaları gençleri mağdur ediyor. Türkiye’de 50 yılı aşkın süredir eğitimi verilen sağlık yönetimi bölümü mezunu yüz bine yakın genç, atama kararnamesinden sağlık yönetimi meslek kodunun çıkartılması nedeniyle istihdam edilemiyor.

ATAMA CETVELİNDEN ÇIKARTILDILAR
YÖK’ün 2020 verilerine göre 144 üniversitede lisans ve ön lisans, bu üniversitelerin birçoğunda ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitimi verilen ve yüz binden fazla mezunu olan Sağlık Yönetimi mezunlarının istihdam sorunun temeli kadrolarının atama cetveli içinde yer almaması. 2014 yılında yapılan bir düzenleme ile 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” cetveli içinde “Sağlık İdarecisi” kadrosu yer almayınca bu bölümden mezun olan gençler için atama yapılamıyor.

ATAMASI YOK AMA ÖĞRENCİ ALIMI DEVAM EDİYOR
Ancak bölüm ile ilgili çelişki ve plansızlık sadece atama ile de kalmıyor. Atama cetvelinde yer almadığı için istihdam olanağı olmayan bölüm için 2020 yılında 17 bin 403 kontenjan açıldı. İstihdam problemi olan bir bölümün bu sorununu çözmek yerine yeni kontenjanlar açılması ise diplomalı işsizler ordusunu büyütmekten öteye geçmiyor.

YÜKÜ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ
Plansızlığın bedelini ödeyen Sağlık Yönetimi mezunları ise gazetemiz aracılığıyla mağduriyetlerini dile getirdi. Lisans ve önlisans olmak üzere sayıları yüz bini bulan bölüm mezunu, meslekleri ile ilgili kadro tanımlamasının yapılmasını ve istihdama dahil olmak istiyor. Sağlık sektörünün pandemi döneminde öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten mezunlar, “Böylesi bir dönemde sağlığın ve hastanelerin daha iyi işletilmesi için aldığımız eğitimleri uygulamak istiyoruz. Sağlık sektörünün yükünü paylaşmak istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim