İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Çiğli 5 Nolu Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) aşı için başvuran bir kişi, aşı olamaması üzerine kargaşa çıkardı. Randevusunun ileri tarihli olması nedeniyle sistemin aşı uygulama izni vermemesi üzerine görevli hemşire M.A.'ya hakaret ve küfürler eden kişi ASM'deki hizmetin de aksamasına neden oldu. Olayın ardından adli süreç başlatılırken, 3 Ağustos günü de Buca Menderes ASM'de benzer bir olay yaşanmıştı.

HEMŞİRE ŞİKAYETÇİ OLDU: SÜRECİ TAKİP EDECEĞİM
Yaşanan olayla ilgili Gazete Duvar'a konuşan hemşire M.A., kendisine sözlü saldırıda bulunan kişinin 19 yaşında genç bir kadın olduğunu belirterek, olayı şu sözlerle anlattı;

“Aşı için randevu tarihinden 6 gün önce gelen bir hastaydı. Sorguladık, sistem onay vermedi. Diğer hastaların hizmet alımı aksadığı için durumu anlattık. Orada alenen küfür ve hakaret etti. 19 yaşında gencecik bir kız. Küfredince dışarı çıkardılar. Bütün mesele bakanlığın bu konuda planlamada sıkıntı yaşaması, stok sıkıntısının bizi halkla karşı karşıya getirmesidir. Olay üzerine polisi aradık, beyaz kod da verdik. Süreci takip edeceğim”


Bu tarz olayların çok fazla yaşandığını söyleyen M.A., “Biz yaşadığımız her olayı adli sürece taşımaya kalksak, adliyeden buraya göreve, mesaiye gelemeyiz. Bunla o kadar çok karşılaşıyoruz ki. O kadar insanın içinde rencide edilmemiz kabul edilemez. Hakaret ve küfürler tutanaklara da geçti. Bu insanların artık bir şekilde ehlilleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir yerden bu işe ket vurmak gerekiyor. Bende adli süreci başlattım” diye kaydetti.

TABİP ODASI: ŞİDDETE ALIŞMAYACAĞIZ
Yaşanan olayla ilgili açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı'nın ASM'de görevli hemşire ile görüştüğünü belirterek, oda olarak geçmiş olsun dileklerini ve desteklerini ilettiklerini kaydetti. Sistem kaynaklı sorunların sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri döndüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Oda avukatımız Mithat Kara, hukuki süreç konusunda bilgi paylaşımı ve yönlendirme yapmıştır. Sağlık çalışanları, aşılamada yaşanan sorunların sorumlusu değildir. Aşılama konusunda yaşanan sistemsel sorunların ivedilikle çözülmesi, sağlık otoritesi tarafından halkın doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Sistem kaynaklı sorunlar, sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri dönmektedir. Şiddete alışmayacağız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınıyoruz. Şiddete karşı her türlü mücadelemiz devam edecektir.”

Editör: TE Bilisim