Eylül ayı ile birlikte hesaplamalarda değişiklik olacak. Asgari ücret alanların bordrosunda ilk 8 ay için yüzde 15 oranında gelir vergisi hesaplanıyordu. Ancak Eylül ayı itibariyle hesaplamalar yüzde 20 üzerinden yapılacak.

DAHA YÜKSEK ORANDAN VERİLENECEK

Eylül ayı bordrosunda kazancın bir kısmı yüzde 15’den, bir kısmı yüzde 20’den vergilenecek. Yılın kalan son üç ayında ise tüm kazancı yüzde 20’den (daha yüksek orandan) vergilenecek.

Vergideki artış tutarı, normalde net ücrette de düşüşe neden olur. Ancak asgari ücretli için bu vergi artışının net maaştaki düşüşüne devlet müdahale ediyor. Asgari ücretlinin net maaşının yıl boyu aynı kalması sağlanıyor.

BU AY VERGİ 400,93 TL OLUYOR

İlk sekiz ayda çalışanın bordrosunda yüzde 15 oranında 375,23 lira vergi kesildi. Eylül ayında vergi 400,93 liraya yükseliyor.

MAAŞ 2 BİN 324 TL'NİN ALTINA DÜŞMEYECEK

Asgari ücretlinin son üç ay bordrosunda ise 500,31 lira gelir vergisi kesintisi yapılacak. Ancak her durumda asgari ücretlinin net maaşı 2 bin 324 liranın altına düşmeyecek.

EŞ VE ÇOCUKTAN DOLAYI NET MAAŞ NE KADAR ARTIYOR?

Yukarıdaki tabloda bekâr asgari ücretlinin AGİ tutarı dikkate alınarak net asgari ücret 2.324 lira olarak hesaplanıyor. Çalışmayan eş ve çocuklardan dolayı AGİ tutarı da artıyor.

Dolayısıyla eş ve çocuktan dolayı net asgari ücret de en fazla 154,50 liraya kadar (AGİ kaynaklı) daha yüksek hesaplanabiliyor.

Editör: TE Bilisim