2021 yılına ilişkin asgari ücret miktarını belirlemek amacıyla bu ay (Aralık) toplantılarını yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçmiş yıllarda yapılan toplantılara bakıldığında en az 3 ve en çok 5 toplantı yaparak Asgari Ücreti rakamını belirleyecek.

Asgari ücret

“İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” olarak tanımlanan asgari ücret; işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Komisyon tarafından Aralık ayı içerisinde belirlenen Asgari Ücret, izleyen 1 Ocak gününden itibaren yürürlüğe giriyor.

Komisyonun oluşumu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca belirlenen üyelerden birinin başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda; bazı kurumların temsilcileri, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci olmak üzere toplam 15 üye bulunuyor.

En az on üye ile toplanan ve katılanların oy çoğunluğu ile karar veren Komisyonun sekretarya ve raportörlük hizmetlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü yerine getirmektedir. Sayıları altıyı geçmeyen raportörler, Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendirilmektedir.

Komisyon başkan, üye ve raportörlerine ödenecek ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda görev alan başkan, üye ve raportörlere, katılacakları her toplantı günü için (en çok 10 toplantı günü) huzur hakkı ödeniyor.

Ödenen huzur hakkının miktarı, her toplantı günü için; komisyon başkanına 1100, üyelere 1000, raportörlere ise 800 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu   ulunmaktadır.

Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi amacıyla 2020 yılı Aralık ayı içerisinde yapacağı toplantılardan dolayı, her toplantı günü için;

-Komisyon başkanına 170 TL

-Komisyon üyelerine 154 TL

-Komisyonda görevli raportörlere 124 TL

huzur hakkı ödenecek.

Komisyon kaç defa toplanacak

Genellikle her yıl Aralık ayında toplanan (bazı yıllar Kasım ayında toplantılara başlanmış olduğu da görülmektedir) Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, asgari ücreti belirleme sürecinde yapacağı toplantı sayısına ilişkin herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

Ancak Komisyonda görev yapanlara ödenecek ücret konusunda, en çok 10 toplantı günü sınırlaması getirilmiş bulunmaktadır.

Komisyonun geçmiş yıllardaki toplantılarına bakıldığında, genellikle dört toplantı (bazı yıllar 3 veya 5 toplantı yapılmış) sonunda asgari ücret rakamının karara bağlanmış olduğu görüldüğünden, ilk toplantısını 4 Aralık 2020 tarihinde yapacak olan Komisyonun bu yıl da dört toplantı yaptıktan sonra asgari ücret rakamını belirleyeceğini düşünmekteyiz.

Bu yazıya ait tüm haklar Memurunyeri.com'a aittir. 

Editör: TE Bilisim