Kovid-19 geçirenlerde bağışıklığın en az bir sene koruyucu olduğu tespit edildi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını engellemek için bütün dünyada aşılama çalışmaları devam ederken bilim adamları da hastalığı geçiren kişilerin bağışıklık sürelerini inceleme altına aldı.

BAĞIŞIKLIK EN AZ 1 YIL SÜRÜYOR

Koronavirüs hastalığını geçirenlerin ürettikleri antikor sayesinde ortalama 6 ay boyunca hastalıktan korunduğu görüşü hakimdi. Ancak bu konuyla ilgili İtalya'da yeni bir çalışma yapıldı. Yapılan araştırma ile Kovid-19 geçiren kişilerde oluşan bağışıklığın en az bir yıl koruyucu olduğu ortaya çıktı.Kovid-19'yakalanıp hastalığı atlatan bin 579 kişi içerisinden sadece 5'inin hastalandığı belirtilen çalışmada bu 5 kişiden ise sadece birinin hastaneye yattığı tespit edildi. Böylece bu sonuç ta yeniden enfeksiyon oluşumunun bir yılda yüzde 0,31 oranında görüldüğünü ortaya koydu.

Öte yandan hem hastalığı geçirenlerin hem de aşılananların ek doz aşılara ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Hastalığı geçiren kişilere tek doz olarak hatırlatma aşısı yapılması planlanırken hastalığı ağır geçirenlerde bağışıklık süresi uzasa da, ortalama altı ay koruyuculuğun sağlandığı tahmin ediliyordu. Bundan dolayı hastalığı geçirenlere tek doz hatırlatma aşısının 6 ay sonra yapılabileceği konuşuluyordu. Ancak bağışıklık süresinin 1 yıl sürdüğü yönünden araştırmaların ardından hastalığı atlatanlara tek doz hatırlama aşısının yapılma süresinin uzatılabileceği düşünülüyor.

ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN VERİ TOPLANACAK

Ayrıca iki doz şeklinde uygulanan aşıların, üçüncü doz tartışmaları da yapılıyor. Hem CoronaVac hem de BioNTech aşılarında hatırlatma dozlarının gerekeceği belirtiliyor. Uzmanlar, CoronaVac aşısı olan kişilerin üçüncü dozlarının, ikinci dozdan altı ay sonra, BioNTech aşısı olanlarda ise bir yıl sonra yapılabileceğini düşünüyor. Türkiye de üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerektiğini araştıracak. Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarına katılan kişilerin ikinci dozlarının üstünden altı ay geçti. Aşısının üzerinden altı ay geçen grubun, bir kısmına hatırlatma aşısı olarak BioNTech bir kısmına ise CoronaVac aşısı yapılması planlanıyor. Böylece üçüncü dozda hangi aşının ne yönde bağışıklık oluşturduğu da gözlemlenmiş olacak. Sonbaharda araştırmalar sonucu elde edilen verilerle üçüncü doz uygulamasının nasıl yapılacağının netleşmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim