Altın ve Bitcoin yatırımcısının bugün ve yarın gözü ABD'de olacak. Fed Başkanı Jerome Powell bugün senatoda 2. dönem başkanlık adaylığı sebebiyle Senato'da konuşma yapacak. Söz konusu konuşmanın metni yayımlandı. Metinde piyasaları şaşırtacak herhangi bir ifade yer almazken bugün özellikle toplantının soru-cevap kısmı takip edilecek.

ALTIN İÇİN ASIL VERİ YARIN AÇIKLANIYOR
Fiyatları asıl etkilemesi beklenen ise yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi. Analistler enflasyonun beklenenden yüksek gelmesinin Fed'in sıkılaşma adımlarını erkene çekebileceği anlamına geleceğini belirtti. Bu durumda dolar güçlenip altın ve kripto paralarda düşüşler yaşanabilir.

SERT OYNAMALAR OLABİLİR
Ancak Fed'in salgın sebebiyle ekstra gevşek para politikasına geçtiği dönemden bu yana altın yüzde 11.7, Bitcoin ise yüzde 588 değerlendi. Dolayısıyla sıkılaşma adımlarının Bitcoin'de altına göre daha sert oynamalara yol açabileceği ifade ediliyor.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre; 2022 altın yatırımcısı için hareketli başladı. Altının ons fiyatı 2021 yılını 1.829 dolardan kapatmıştı.

Geçen hafta ise Fed'in, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Aralık 2021'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımlamasıyla altın fiyatlarında bir düşüş yaşandı.

Politika faizinin yüzde 0-0.25 aralığında sabit tutulduğu ve varlık alımlarını azaltma hızının artırıldığı son toplantının tutanaklarında "Üyeler genel olarak, ekonomi, iş gücü piyasası ve enflasyona ilişkin görünümler göz önüne alındığında, federal fon oranının üyelerin daha önce tahmin ettiğinden daha erken veya daha hızlı bir şekilde artırmanın gerekebileceğini belirtti" ifadesi yer aldı.

FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİNDE ARTIŞ

Tutanakların beklenenden erken bir faiz artırımına işaret etmesiyle dolar küresel olarak güçlendi ve altının ons fiyatı geçen perşembe 1.810 dolardan 1.790 dolara geriledi. Bu gelişmeler ışığında Goldman Sachs önceki gün yayımladığı raporda "Fed'den Mart, Haziran ve Eylül'de faiz artırımı beklemeye devam ediyoruz ve şimdi buna Aralık ayında bir artırımı daha ekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'OMICRON' DÜŞÜŞÜ DURDURDU

Dün ABD Hazine tahvili getirilerinin 2 yılın zirvesine yükselmesiyle de altında önce bir düşüş yaşandı. Ancak bu sabah itibarıyla fiyatlar yeniden 1.810 dolara yükseldi. Analistler sıkılaşma adımlarının dünya genelinde başladığını, ancak tabii asıl olarak Fed'in hamlelerinin takip edildiğini belirtti.

Parasal sıkılaşma altın için geleneksel olarak düşüş anlamına geliyor. Ancak dünyada başta koronavirüs omicron varyantı olmak üzere belirsizlikler sürüyor. Bu hafta Çin'de ilk kez yerel omicron varyantının tespit edilmesi altının düşüşünü durdurdu ve 1.800 doların üzerinde tutunmasına yardımcı oldu.

Salgınla mücadelede 2022'de yeni kısıtlamaların getirilip getirilmeyeceği bilinmezken, tedarik zincirlerindeki bozulmanın daha da kötüleşebileceğine dair endişeler varlığını sürdürüyor.

Bu belirsizlikler güvenli liman olarak kabul edilen altında sürekli bir düşüş yaşanmasının önüne geçiyor.

KONUŞMA METNİ YAYIMLANDI

Altının önümüzdeki günlerdeki seyrinde ise yine Fed başrolde olacak. Fed Başkanı Jerome Powell bugün ikinci dönem başkan adaylığı kapsamında ABD Senatosu'nda bir konuşma yapacak. Halihazırda konuşma metni dün akşam yayımlandı. Powell, bankanın araçlarını yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacaklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim