Son yapılan ÖTV zammı ile birlikte benzin fiyatları en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlara göre son zam enflasyonu da etkileyecek. Peki 1 litre benzinin vergisi ne kadar? Neden bazı zamlar yansıyor bazıları yansımıyor? 50 liraya kaç litre benzin alınabiliyor?

1- BENZİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

HaberGlobal'in haberine göre; Resmi Gazete’de bu sabah yapılan ÖTV düzenlemesine göre benzinin litresine 55, motorinin litresine 67, ve LPG’de 35 kuruş zam yapıldı. Böylece yapılan düzenlemeye göre benzinden alınan ÖTV yüzde 54, motorinden alınan ÖTV yüzde 78, LPG’den alınan ÖTV ise yüzde 189 artırıldı.

Son artışla birlikte İstanbul'da benzin fiyatı 7 lira 72 kuruşa, motorin fiyatı 7 lira 19 kuruşa yükseldi. Ankara ve İzmir'de ise benzin fiyatı 7 lira 80 kuruşa çıkarken, motorin fiyatı ise 7 lira 27 kuruş oldu.

2- BENZİNDEN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?

Geçen yıldan bir örnek verelim… 1 Ocak 2020’de İzmit’teki TÜPRAŞ rafinerisinde 2,82 TL olan çıplak fiyata, 2,37 TL maktu ÖTV (sabit), yüzde 4,82’lik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ve maktu ÖTV toplamının yüzde 18’i üzerinden hesaplanan 93 kuruşluk KDV eklenince, son fiyat 6,15 TL oluyordu. Nakliye, dağıtıcı ve bayi payları ile bu süreçte tekrar eklenen KDV’yi içermeyen bu fiyattaki vergi oranı yüzde 53,88 idi.

3- 50 TL İLE YILLAR İÇİNDE NE KADAR BENZİN ALINABİLİYOR?

Son 11 yılın rakamlarına bakıldığında 2011 yılının mayıs ayında 50 TL ile 12.04 litre benzin alınabilirken bugün itibarıyla 6.5 litre benzin alınabiliyor.

4- BENZİNDE UYGULANAN EŞEL MOBİL SİSTEM NEDİR?

Hükümet son yıllarda vatandaşın daha rahat akaryakıt alabilmesi için benzinde eşel mobil sistem uyguluyor. Bu sisteme göre kur artışı veya enerji fiyatları kaynaklı yükselişler pompaya yansımıyor ve zam ÖTV’den karşılanıyor. Yani devlet akaryakıt fiyatına zam gelmemesi için vergi gelirinden kısıyor.

*'Eşel mobil' kelimesi, Fransızca 'echelle mobile' (hareketli ölçek) ifadesinin Türkçe karşılığıdır. Fiyat veya ücret belirmesinde hareketli bir ölçeğin kullanılması anlamına gelir.

5-BENZİNE YAPILAN ZAM ENFLASYONU ETKİLER Mİ?

Reuters’ta yer alan bir analize göre akaryakıt fiyatlarına yapılan zammın yıllık enflasyonu yüzde 0.4 yukarı çekmesi bekleniyor.

Her yıl fiyatı kamu tarafından belirlenen ürünlere yapılan düzenli zamlar ya da vergi artışları enflasyon ve bütçe gelirleri üzerinde doğrudan artış yönlü etkiye sahip.

Kaynak:HaberGlobal

Editör: TE Bilisim