Tüketici fiyatları, geçen kasım ayında aylık bazda yüzde 3,51 artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,89'den yüzde 21,31'e yükseldi. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

Enflasyonla birlikte TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 50'yi aştı. Yaşanan tarihi değer kaybı sonrası, temel gıda maddelerindeki zamlara her gün bir yenisi daha eklendi.

92 ÜRÜNE ZAM

Sol gazetesinin aktardığı habere göre, A101'de çalışan bir market işçisi, aralarında süt ürünlerinin de olduğu 92 ürüne zam geldiğini belirtti.

Özellikle peynir ve yoğurt gibi ürünlerde yapılan ve yüzde 40'a varan zamlar, etiketlere yansıtıldı.

''DÜNYADA BİR GIDA TERÖRÜ ESİYOR''

Gıda fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, “Dünyanın içerisinde olduğu bir durum var. Henüz bu maskeleri çıkaramadık. Tüm dünyada bir gıda terörü esiyor. Gıda fiyatları, girdi fiyatlarında, tüm fiyatlarda çok ciddi bir artış var. Maalesef istediğimizin ötesinde bir artış var” dedi.

SON 10 YILIN ZİRVESİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi ekim ayındaki revize edilmiş 132.8 seviyesinden kasım ayında 134.4'e çıkmıştı.

Böylelikle gıda fiyatları, yükselişini sürdürürken 10 yılın en yüksek seviyesinde seyretmeye devam etti.

İşte A101'de yeni zamlı fiyatlar:

 

Editör: TE Bilisim