CHP, sağlıkta şiddete karşı alınabilecek önlemlerin görüşülmesi için Meclis’in toplanmasını istedi. Pandemide getirilen istifa yasağının kaldırılmasının ardından  emekliye ayrılan ve istifa eden doktor sayısının yaklaşık 10 bine ulaştığına dikkat çeken CHP,  yurttaşların nitelikli sağlık hizmeti alması için sağlık hizmetlerinde personel açığının ivedilikle kapatılması gerektiğini vurguladı.

CHP Grup Başkanvekilleri tarafından verilen teklifte, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik şiddet, darp, yaralama, öldürme vakalarının son yıllarda arttığına dikkat çekilerek, “Özellikle sağlık hizmetlerinde çalışanlar, başta hekimler ve hemşireler olmak üzere, diğer hizmet işyerleri ve mesleklere göre daha riskli çalışan grubunu oluşturmaktadır. Araştırmalar, sağlık çalışanlarının şiddete uğrama riskinin diğer hizmet sektörü çalışanlarına oranla 16 kat daha fazla olduğunu, hemşirelerin ise diğer sağlık çalışanları arasında üç kat daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir. Son olarak Konya Şehir Hastanesi'nde bir kişi, Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya'yı tabancayla başına ateş ederek öldürmüştür. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin birçok sebebi bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerine yeterli bütçenin ayrılmaması, çalışma ortamlarında ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınmaması, personel eksikliği ve sağlık emekçilerine hak ettikleri ücretin verilmemesi bunların en başında gelmektedir” denildi.

100 BİN YURTTAŞA 205 HEKİM DÜŞÜYOR

Sağlık emekçilerinin personel eksikliği nedeniyle olağanüstü şartlar altında çalıştığının altı çizilen teklifte, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığına göre 2020 yılında 100 bin kişiye 205 hekim düşerken, Avrupa Birliği ortalamasının 389, OECD ortalamasının 356 olduğu, 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısının Türkiye’de 342, Avrupa Birliği ortalamasında 873, OECD ortalamasında ise 919 olduğu kaydedildi.

İSTİFA VE EMEKLİLİK 10 BİNE ULAŞTI

Covid-19 salgını sırasında getirilen istifa yasağının kalkmasının ardından emekliye ayrılan ve istifa eden doktor sayısının yaklaşık 10 bine ulaştığı belirtilen teklifte, “Yılın ilk dört ayında yurtdışına gitmek için gerekli olan iyi hal belgesi başvuranlarının sayısı ise 781 olmuştur. Hastaneler hekimsiz kalmıştır. Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Sorun sadece hekim, hemşire açığı ile sınırlı değildir. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünüm 2021 yılı faaliyet raporunda da personel açığı sorununa yer verilmiştir. Raporun “Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Değerlendirilmesi” başlıklı bölümde “Zayıf Yönler” başlığı altında “Sağlık personel sayısının sağlık hizmet talebi ve kurumsal ihtiyacı karşılayamaması, dağılımın dengesiz olması” maddesi yer almıştır. Bakanlığın kendi verilerinin ortaya koyduğu böylesine bir gerçek varken, bir yandan da binlerce hemşire, tekniker, anestezi teknikeri, acil tıp teknisyeni, ortopedi teknikeri ve ağız-diş sağlığı teknikeri atanmayı beklemektedir. Üç personelle sunulması gereken sağlık hizmeti, personel eksikliği nedeniyle 1 personelle verilmektedir. Sağlık çalışanları, personel eksiği nedeni ile gün aşırı nöbet tutması sonucunu da doğuran bu durum; hastaların nitelikli sağlık hizmeti alması önünde engel oluşturmaktadır.  Yurttaşların nitelikli sağlık hizmeti alması için sağlık hizmetlerinde personel açığının ivedilikle kapatılması şarttır” denildi.

Editör: TE Bilisim