Son günlerde artan koronavirüs vakaları acil ambulans sisteminede yansıdı

personel sağlık net

Geçtiğimiz ay 24 saatte sadece 30 şüpheli yada pozitif vakaya çıkan 1 milyon nüfuslü bir ilimiz bugün günde 200  şüpheli yada pozitif  koronavirüs vakasına çıkıyor.

112 ekiplerinin çıktığı vakaların çoğu ise taşıma hastası. Kimi sadece test için giderken kimi ise şahsi aracı olmadığı için ambulans istiyor.

Ambulansla gelen hastaların acil serviste muayene olmak için sıra beklememesi ambulansa olan ilgiliyi artırıyor. Ancak bu esnada gerçek acil vakalara geç müdahale ediliyor.

Pandeminin başından beri büyük bir yük sırtlanan 112 acil ambulans çalışanları ise sadece yönetmelik değişikliği ile geçici tavandan ek ödeme çıkarsa performans alabiliyor. Sabit üstü ek ödeme yani acil farkı yok denecek kadar az. 

Yemek yardımı, nöbet parası ve performansların aynı bütçeden ödenmesi, performansları ( acil farkı) ciddi şekilde eritti. Son 4 aydır ödenen performanslar ise bu ay itibariyle sona erdi. 

Aslında diğer sağlık kurumlarına göre geliri/ faturası çok iyi olan 112 acilerin bir vakasının SGK'da ki karşılığı 1000-1500 tl civarında. Yapılan kilometre, tıbbi müdahale, kullanılan araç gereçlerle bu ücret 2-3 katına çıkıyor. Bazı büyük iller her ay 9-10 milyon tl fatura kesiyor. 

Yorulan acil sağlık personeli toplu sözleşmelerde ise bir nebze iyileştirme istiyor.

Ambulans kazaları ise personelin en büyük kabusu...

Editör: TE Bilisim