696 sayılı KHK’ya getirilen bu düzenlemeye göre taşerondan kadroya geçirilen yüz binlerce işçi mevcut sendikalarından ayrılıp başka sendikalara geçecek.

Çalışma hayatımızın başta gelen sorunlarından olan taşeronluk, 696 sayılı KHK ile büyük oranda bitirilse de yeni sorunları beraberinde getirmişti. Şimdi ise 696 sayılı KHK’ya getirilen yeni bir düzenleme ile taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin işkollarının asıl iş koluna tebliğ edilmesi yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi.

1 Kasım 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile ilgili işçi konfederasyonlarından da arka arkaya açıklamalar gelmeye başladı. Düzenlemeyi ‘yasa zoruyla sendikal özgürlüğü engellemek’ olarak nitelendiren konfederasyonlar bu durumun çalışma barışını bozacağını kaydetti.

“DÖKTÜĞÜMÜZ ALINTERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Düzenlemeye yönelik en sert tepki ise taşeron örgütlenmesinde önemli çalışmalara imza atan Hak-İş Konfederasyonu’ndan geldi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile çok sayıda üye kaybına uğrayacaklarını belirten Hak-İş, “Sendikalarımız gecelerini gündüzlerine katarak taşeron işçilerin sendikalı olması için çalıştı. Taşeronluğun bitirilip işçilerin kadroya geçirilmesinde itici güç oldu. Ancak yapılan bu düzenleme sendikalarımızın döktüğü alın terini görmezden gelmektir” diyerek düzenlemenin karşısında olduklarını kaydetti.

DÜZENLEME NE GETİRECEK?

Kamuda taşeron çalışma döneminde asıl işler de taşeron şirketlere verilmiş, yardımcı işleri yapan işçiler de farklı sendikalara üye oluyordu. Örneğin bir üniversitede temizlik işçisi olarak çalışan bir işçi, “büro, eğitim ve genel hizmetler” işkolundan kadrolu olmasına rağmen temizlik işçisi olduğu için “genel işler” işkoluna alınmış ve bu alanda faaliyet yürüten bir sendikaya üye olabiliyordu. 696 sayılı KHK sonrası kamuda olan taşeronlar kadroya, belediyelerde olan taşeronlarda belediye şirketlerine alındı. Bu işçiler ile yapılan sözleşmeler bitene kadar da işçilerin mevcut sendikalarında üyeliklerine izin verilmişti. Ancak önümüzdeki aylarda bu sözleşmenin bitmesi ile yardımcı işlerde asıl işkolundan sayılacak. Bunun sonucunda da yüzbinlerce işçi mevcut sendikalarından başka sendikalara geçecek.

Ahmet Sesli-Milli Gazete

Editör: TE Bilisim