Genel Başkan Derya Uğur imzası ile gönderilen yazıda; “Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’in” EK-1’de yer alan “Erişkin Yoğun Bakım Servislerinin Asgari Donanım, Personel ve Hizmet Standartları” içerisinde belirtildiği üzere 1. seviye yoğun bakımlarda günün her saatinde, serviste 5 yatağa kadar 1 hemşire veya 1 sağlık memuru; 2. seviye yoğun bakımlarda günün her saatinde, serviste 3 yatağa kadar 1 hemşire veya sağlık memuru; 3. seviye yoğun bakımlarda günün her saatinde, serviste her 2 yatak için 1 hemşire veya sağlık memuru çalıştırılması gerektiği hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı kurumlarda yoğun bakım ünitelerinde bu standartlara uyulmadığı, çalışanların aşırı ve yoğun bir iş yükü altında çalıştığının tespit edildiğinin kaydedildiği yazıda; “Nitelikli sağlık ve bakım hizmeti sunulmasında, yeterli sayıda personel ile hizmet verilmesi, çalışan memnuniyeti ve motivasyonu açısından büyük önem taşımaktadır.” denildi.

Yazıda; “Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’in” EK-1’inde yer alan “Erişkin Yoğun Bakım Servislerinin Asgari Donanım, Personel ve Hizmet Standartlarına” ve Anayasa’nın “Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı” başlıklı 50. maddesinde yer alan düzenlemeye riayet edilerek, “yoğun bakım servislerindeki personel eksikliğinin giderilmesi ve personelin dinlenme hakkına uygun çalışma planlaması yapılmasının sağlanması talep edildi.

Sağlık Bakanlığına gönderilen yazı için tıklayınız

Editör: TE Bilisim