Türk Sağlık-Sen tarafından Hemşireler Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak bir araştırma yapıldı. 

198 Bin Hemşiremiz Var

2020 yılı Ocak ayı verilerine dayanılarak yapılan Araştırmaya göre ülkemizde 198 Bin 465 Hemşire görev yapıyor. Bu toplam sayının yaklaşık olarak 133 bini devlet hastanelerinde 31 bini üniversite hastanelerinde 34 bini ise özel sektörde görev yapmakta.

Hemşire Başına Düşen Nüfus 413

Araştırmaya göre Türkiye Bir hemşire başına düşen nüfus 413. OECD ortalaması ise 102.  Bu duruma göre ülkemizin OECD ortalamasını yakalayabilmesi için 605 bin 535 ek hemşire alımı gerçekleştirmesi gerekiyor. 

Bir Yılda 2605 Hastaya Hizmet

Son bir sene içerisinde 2. ve 3. basamak sağlık hizmetinden istifade eden hasta sayısı 517,018,981dir. Her hasta ile bir hemşiremizin ilgilendiğini düşünüldüğünde son bir yılda bir hemşire arkadaşımız ortalama 2,605 hastaya hizmet vermiştir.

Hastanelerde Bir Hemşire Bir Yılda 285 Yatan Hasta İle İlgileniyor

Geçtiğimiz yıl hastanelerde toplam yatılan gün sayısı (yatan hasta sayısı x yatılan gün sayısı) 56,642,035 olduğunu göz önünde bulundurursak bir hemşire bir senede 285 yatan hasta ile ilgilenmektedir.

 Araştırma sonuçları ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ Hemşirelerimiz aşırı bir iş yükü, istihdam yetersizliğine rağmen fedakarca hizmet üretiyorlar. Salgın sürecinde nelerden vazgeçerek nasıl bir mücadele verdiklerine hep beraber gördük. hemşire arkadaşlarımızın iş yükü, döner sermaye ödemeleri, süt izni, nöbet uygulamasındaki keyfilikler, bir mobbing aracı olarak farklı birimlerde görevlendirmeler, fiziki/sözlü şiddete uğrama ve kreş sorunu gibi öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunları bulunmaktadır. Hemşire arkadaşlarımızın alın terinin karşılığı verilmeli, sorunları çözülmelidir. Bu temennilerle koronavirüsle mücadelede Türkiye’nin dört bir yanında şifa dağıtan, Çalışma hayatındaki tüm zorluklara ve yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özverili bir şekilde hizmet eden gizli kahramanlar hemşirelerimizin, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutluyorum. Yaşamlarında başarı ve mutlulukların onlarla olmasını diliyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim