SES Manisa Şubesi, Salihli Devlet Hastanesinde sağlık çalışanlarının Kovid-19 olmasına rağmen önlemlerin alınmamasına dikkat çekmek için dün hastane bahçesinde basın açıklaması yaptı.

Sağlık çalışanlarında Kovid-19 vakalarının görünmesine rağmen tedbirlerin alınmadan çalışmanın devam ettiğine dikkat çeken SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan, “Personelin korunmasıyla ilgili önlemler alınmadığı gibi hastaneye başvuran ilk şüpheli vaka ile ilgili doğru bir yaklaşım sergilenememiştir. İlerleyen süreçte uygulanabilir bir eylem planı oluşturmamış sağlık emekçilerinin birbirlerini uyarmalarını bile suça dönüştürüp soruşturmalar başlatmıştır” dedi.

HASTANE YÖNETİMİ GENELGEYİ UYGULAMAMAKTA ISRAR ETMİŞTİR”

Salihli Devlet Hastanesindeki çalışma koşullarını anlatan Pehlivan, “Bir yandan ilk günlerde yayınlanan Sağlık Bakanlığının genelgesine rağmen yoğun bir şekilde hizmet sunan ve büyük risk taşıyan pandemi servislerinde, yoğun bakımlarda çalışanlarla ilgili gerekli önlemler alınmamıştır. Bu servislerde çalışan özellikle hemşire arkadaşlarımız 24 saat çalıştırılmış, dönüşümlü mesai (esnek mesai) uygulanmamış, bulaş riski arttırılarak kendileri genelgeye uymayıp suç işlemişlerdir. Kişisel koruyucu ekipmanların eksik dağıtılması, başhekimliğin sendika olarak görüşme talebimizi kabul etmeyişi, başhemşireliğin mesai saatlerinin ayarlamadaki adaletsiz tutumu, ilköğretim çağında çocuğu olan çalışanlara idari izin verilmeyişi, hiç nöbete gelmeyen hekimlerin nöbetçi gibi yazılarak fazla ücret aldırılması, riskli birimlerde çalışmayanlara risk birimi üstünden ek ödeme ödenmesi, sağlık bakanlığının yayınladığı çalışanların görev tanımlarına uygun şekilde çalıştırılması ile ilgili genelgeyi uygulamamakta ısrar etmiştir” diye konuştu.

“ALKIŞLA MI KARIN DOYURTACAKSINIZ?”

Pandemi sürecinde ön saflarda hizmet veren sağlık emekçileri arasında da iş barışını bozan ayrımcı uygulamalar yapıldığını ifade eden Pehlivan, “Özellikle yoğun bakım, Kovid servisleri ve acillerde 24 saat nöbet usulü ile hemşire arkadaşlarımızın çalıştırılmış, o zor koşullarda hizmet verirken aylık mesailerini de tam yapmışlardır. Dönüşümlü mesaiden yaralanamadıkları gibi karşılığında herhangi bir ücretlendirmede yapılmamıştır. Yani hafta da 2-3 gün işe gelenle riskli birimlerde çalışan diğer sağlık çalışanlarıyla aynı ücreti almıştır. Şöyle düşünün 80 saat çalışanda 168 saat çalışanda aynı ücreti alıyor. Eşitlik, Adalet bunun neresinde, alkışla mı karın doyurtacaksınız?” diyerek, konu ile ilgili sürekli görüşme yapan sendika yönetim kurulu üyesi Selda Şahin ve işyerlerinde ki bir kısım sağlık emekçilerinin itiraz dilekçelerini verdiklerini söyledi.

GÖREVİNİ YAPAN SAĞLIK ÇALIŞANINA SORUŞTURMA

Bir sağlık çalışanın hem halkın sağlığını hem de birlikte çalıştıkları arkadaşlarının can güvenliğini koruması gerektiğini dile getiren Pehlivan, “Hastanede bir arkadaşımızda bunun gereğini yapmış ancak hastane yönetimi kendi eksiğini görmeyerek arkadaşlarımıza soruşturma açmıştır. ‘Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak’ ve ‘Vatandaşları panik tedirgin olmalarına sebebiyet vermekten’ dolayı arkadaşımıza maaştan kesme cezası istenmiştir. Aynı konudan soruşturma açılan bilgi işlem çalışanı ve güvenlik görevlisine ise yönetim tarafından ihtar cezası verilmiştir” dedi.

“SORUŞTURMALARIN DERHAL GERİ ÇEKİLSİN”

Bu süreçte gerekli önlemleri alınmadığı için esas olarak hastanenin suçlu olduğunu söyleyen Pehlivan, “İhmalleriniz yüzünden bulaşlara sebebiyet verdiğiniz için suçlusunuz. Asıl siz çalışmayan kişilere nöbet tutuyormuş gibi gösterip ücret ödeyerek suçlusunuz. Tüm bu suçlarınızı gizlemek adına orada sesini çıkaran sağlık emekçilerini tehdit ve mobing niteliğinde soruşturmalar açıyorsunuz. Bu soruşturmaların derhal geri çekilmesini, arkadaşlarımızın esnek mesailerinin hesaplanıp fazla mesai farklarının ödenmesini talep ediyoruz. İşte gerçek adalet budur. Bu yaşananların sonuna kadar da takipçisi olacağız. Sağlık emekçisi arkadaşlarımız asla yalnız değildir” dedi. (Manisa/EVRENSEL)

Editör: TE Bilisim