Geçtiğimiz günlerde ertelenen 2021 yılı Kasım ayı Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in de iştirak ettiği toplantıda, kamu çalışanlarının sorunlarının yanında çalışma hayatı ve sendikal gündemdeki diğer meseleler masaya yatırıldı. 

KPDK toplantısına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural ile konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları katıldı.

Bakan Bilgin: 3600 İçin Kurul Çalışmalarını Tamamladı, Memur-Sen İle Görüşmeler Başlayacak

Toplantının başında bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli personel için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bilgin, “Emeklilik sistemi ve ek gösterge mekanizmasının yeniden düzenlemesi gündemimizdedir. Bu gündemin gereğini yapacağız. 3600 ek gösterge somut çözülmesi gereken bir sorundur. 3600 için bakanlıkta oluşturduğumuz kurul çalışmalarını tamamladı, Memur-Sen ile görüşme yapacağız" diye konuştu.

Sözleşmeli personel sorunu çözmek için de çalışmalara başladıklarını dile getiren Bilgin, farklı istihdam türlerinin sorunlara yol açtığını, bu sorunun çözümü için de gereğinin yapılacağını kaydetti.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Kayıpların Telafisini Sağlayacak İlave Ödeme Gerçekleştirilmelidir

Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında meydana gelen beklenmedik enflasyon, döviz kuru ve fiyat artışlarının kamu görevlilerinin ekonomik kayıplara uğramalarına neden olduğunu vurguladı. Toplu sözleşmede elde edilen kazanımların gölgelenmemesi gerektiğini belirten Yalçın, kamu görevlilerinin alım gücünde meydana gelen kayıpların tamir edilmesi gerektiğini söyledi.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel, YHS’nin kaldırılması, görevde yükselme ve unvan değişikliği, derece-kademe sınırlamasının kaldırılması gibi konuları gündeme getiren Yalçın, şunları söyledi:

“Ekonomik dalgalanmanın yarattığı kayıpları telafi edecek 3 ayrı teklif hazırladık. Kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı yüzde 15’de sabitlenmeli. Gelir Vergisi Matrahları yükseltilmeli ve ek protokol yapılarak, kayıpların telafisini sağlayacak ilave ödeme gerçekleştirilmelidir.”

Genel Başkan Durmuş: Ek Ödemeler Merkezi Bütçeden Ödenmelidir

Toplantıda sağlık çalışanlarının sorun ve taleplerini gündeme getiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ödenmeyen icap nöbet ücretlerine dikkat çekti. Durmuş, "Kamu idaresinin icap nöbet ücreti ödemesindeki duyarsız tavrı, yıllardır süren hak kayıplarına yol açmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın sorunu çözmede ağır kalması, taşra teşkilatı idarecilerinin adli ve idari telafisi güç sorunlar yaşamasına yol açmaktadır. Bu sorunun çözülmesi için acilen adım atılmalıdır" diye konuştu.

Sağlıkta “yardımcı” ibaresinin kaldırılması gerekliliğine de değinen Durmuş "Toplu sözleşmede 'Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri’ tanımındaki yardımcı ibaresinin kaldırılması konusunda mutabakata varmıştık. Bu konuda çalışmanın hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. 

"Ek ödemeler merkezi bütçeden ödenmelidir" diyen Durmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ödenen ilave ödemeler merkezi bütçeden ödenmektedir. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin de merkezi bütçeden ödenmesi bir an önce sağlanmalıdır."

“Yıllık İzinlerin Devredilmesini İstiyoruz”

Yıllık izinlerin bir sonraki yıla devredilmesi gerektiğini savunan Durmuş, “Sağlık çalışanları pandemiyle birlikte yoğun iş yükü altında çalışıyor. 1 sağlık çalışanı 4 sağlık çalışanının yapması gereken işi yapıyor. İş yoğunluğundan dolayı sağlık emekçileri yıllık izinlerini kullanamıyor. Yasadan kaynaklı olarak yıllık izinlerin devredilmesi de mümkün değil. Bu sebeple mücbir nedenlerden dolayı kullanılamayan izinlerin devredilmesine yönelik düzenlemenin yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Durmuş, konuşmasının devamında şu talepleri de dile getirdi:

"24 saat esaslı kreşlerin açılması için gerekli adımlar atılmalı. Tıbbi müdahale kaynaklı ödenen tazminatların sağlık çalışanlarına rücu edilmesi önemli bir sorun. Bu rücu davalarına karşı sağlık çalışanlarımızın korunması gerekiyor. Ambulansların kaskolanması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Kaskolar kapsayıcı olmalıdır. Ambulanslardaki tıbbı cihazların da kaskolanması konusunda bir adım atılmalıdır"

Editör: TE Bilisim