Gümüşhane Sağlık Sen Şube Başkanı Engin Karabulut yaptığı açıklama;

İlimizde sağlık hizmetleri önemli ölçüde aksamakta, bunun sonucunda da gerek sağlık çalışanları gerekse de hizmet alan vatandaşlarımız ciddi sorunlar yaşamaktadır.  Sağlık hizmetleri sunumu nerdeyse  90’lı yıllardaki anlayış ve karmaşıklığa bürünmüştür.

            Sağlık Hizmetlerinin yürütülmesinden  sorumlu yöneticilerimizin çalışma, koordinasyon ve ekip ruhunu kaybettiği bu zamanlarda kimse üzerine düşeni yerine getirmemektedir. Yöneticiler kendi kişisel önceliklerinden dolayı, çalışanlarımızın  sağlık hizmetlerinde karşılaştığı sorunlarla gerektiği gibi ilgilememektedirler. Yönetim kademesindekiler işlerini liyakat ekseninde yapmamakta, çalışanlarımız ve vatandaşlarımız ise sorunlarını anlatacak muhatap bulamamaktan yakınmaktadır.

            İlimiz hastanelerinde randevu sistemi haricinde ( gün içerisinde ortalama 30 hasta) hasta muayenesi yapılmamakta, işe başlama veya başka konularda  sağlık kurulu ihtiyacı olan vatandaşlarımıza aylarca sonraya sıra verilmektedir. Bu da vatandaşları çevre illere gitmek zorunda bırakmakta ve  mağdur etmektedir. Mağdur vatandaşlarımız referans bularak muayene ve rapor almaya mecbur bırakılmaktadırlar. Özellikle ilçelerden gelen vatandaşlarımız daha fazla mağduriyet yaşamaktadır. Muayene işlemleri kotalı olduğundan asıl ilgililerden  netice alamayan hasta ve hasta yakınları çalışanlarımızla  karşı karşıya gelmekte bunun neticesinde de istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. 

Hastanelerimizde Uzman Hekim sayımızın hızla düşmekte olduğu, hekimlerimizin yöneticilerin tavrı yüzünden ilimizden ayrıldığı ya da ayrılmak istediği konuşulmaktadır. Kurumlarımızdaki gelir gider dengesindeki başarısızlık,  çalışanlarımıza ek ödeme ve performans alamamasına neden olmaktadır. Hastanelerdeki  doktor eksikliği ve doktorların randevulu sistem haricinde hasta muayenesi yapmamasından dolayı hastanelerimizin geliri düşmekte, bunun sonucunda çalışanlarımıza döner sermaye verilememektedir. Yöneticilerin, kurumlarımızın gelir ve giderleriyle ilgilenmemeleri,  vurdumduymaz bir tavır olarak algılanmaktadır.

Kurumlarımızdaki usulsüz işlemler resmi makamlarca incelenmiş ve haberler basına da yansımıştır.

            Atamalar ve görevlendirmele de hakkaniyet göz ardı edilmekte, bir çok çalışanımız mağdur olmaktadır. Bazı kurumlarımızda personel fazlalığı varken, bazı kurumlarımızda çalışacak sağlık personeli bulunamamaktadır. Çalışan ve hasta memnuniyeti oranları ilimizde çok düşük bir seviyededir.

Çalışanlarımızın alın teri dökerek hak ettikleri nöbet paraları zamanında ödenmemekte, bakanlık tarafından çalışanlara verilmek üzere  gönderilen paranın firma borçlarına ödendiği ileri sürülmektedir.

İlçe ve birimlerimizdeki yöneticilerimizin talep ve sorunlarını iletmek üzere geldikleri il müdürlüğünde muhatap bulamayınca memurlarla işlerini çözmek zorunda bırakıp netice alamadıkları konuşulmaktadır.

Kürtün’deki arızalı röntgen ve labaratuar cihazlarından dolayı vatandaşlarımız Gümüşhane’ye tahlil için gönderilmekte; maalesef çalışanlarımızla hasta ve hasta yakınları karşı karşıya gelmektedirler.

            1.basamak çalışanlarımızın (aile hekimleri,112 çalışanları) bazı yöneticiler tarafından iş verimlerinin ve moral motivasyonlarının düşürüldüğü iddia edilmektedir.

Şundan eminiz ki bazı yöneticilerimiz kimlerin ne iş yaptığını, ne şartlarda çalıştığını bilmemektedirler. Kurum amirlerimizin çalışanlarımızı ne sıklıkla ziyaret edip, sorunlarını dinlediğini merak ediyoruz.

           

            Güzel ilimizin güzel insanları sağlık hizmetlerinin en iyisini en güzelini, cefakar vefakar çalışanlarımız da en güzel çalışma şartlarını hak etmektedirler. Sağlık hizmetlerinin daha iyi ve kaliteli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olanların  biran önce bu sorunlara el atması gerekmektedir. Biz Sağlık-Sen olarak üstümüze ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuz beyan eder her şartta ve her  koşulda  sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz.

Editör: TE Bilisim