Ordu Eğitim Araştırma hastanesi görevli sağlık memuru bir kişi tarafından güvenlik kuvvetlerinin yanında hastaneye gelen bir şahıs tarafından darp edilerek dişinin kırılması üzerine hastane önünde açıklama yapan Türk sağlık-Sen Ordu Şubesi Başkanı Fatih Galender Zengin, sağlıkta şiddete en ağır cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Zengin şiddet uygulayan kişilerin acil dışındaki sağlık hizmetlerinin ise ücretli olması gerektiğini kaydetti.     Zengin şu açıklamayı yaptı: Salgın döneminde şifa dağıtmak için tüm gücüyle hizmet üreten sağlık çalışanlarına insanlıktan nasibini almamışlar tarafından saldırılar bitmek bilmiyor.  Son olarak Eğitim ve Araştırma hastanemizde, bir sağlık çalışanı arkadaşımız   hasta tarafından saldırıya uğramış, darp edilmiş ve iki dişi kırılmıştır. Saldırıya uğrayan arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor,  adli vaka nedeniyle gözaltı alınan ve kolluk kuvvetleriyle geldiği hastanede sağlık çalışanı arkadaşımızı darp eden insanlıktan çıkmış şahsın şiddet nedeniyle de gereken cezayı almasını umut ediyoruz.

HAPİS CEZASI GEREKLİ

Şu günlerde bu yaşananları görünce ne söylenecek sözlerin bile anlamı kalmıyor. Anlaşılıyor ki sağlıkta şiddetin sonu anında hapis olmadığı sürece bu vahşetinde sonu gelecek gibi durmuyor. Geçtiğimiz yıl TBMM’de sağlıkta şiddete yönelik bir düzenleme hayata geçmiştir ama görülüyor ki, bu düzenleme uygulamada hayata geçmemiş, düzenlemenin yaptırımları hissettirilememiştir. Bu nedenle sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir. Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir. 

SABRIMIZ KALMADI

Salgın sürecinde bile böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir. Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin ne sonu gelir ne de çalışan kendini güvende hisseder.  Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır.  Virüsle mücadele mümkündür ama bu şekilde sağlıkta şiddete karşı mücadele etmek imkansızdır.

CAYDIRICI ÖNLEM ŞART

Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddete ağır yaptırım, kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalıdır. İnsanlıktan çıkmış barbarlara en ağır cezalar verilmelidir. Ambulansların kurşunlandığı, doktorların bıçaklandığı, sağlık çalışanlarının darp edildiği, hastanelerin gruplar halinde basıldığı ve amirlerin sürekli olarak mobbingi arttırdığı şiddet ile kararlı ve caydırıcı tedbirler ile mücadele edilebilir. Şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını talep etmemize karşılık ilgili değişiklikte şiddet uygulayanın yalnızca savcılığa sevk edilmesi eklenmiştir. Bu durum ise şiddeti çözüm yöntemi olarak benimseyen ve sağlık çalışanını darp ederek işinin görüleceğini düşünen hastalıklı zihniyet için caydırıcı olmayacaktır.

HAYATIMIZDAN ENDİŞE EDİYORUZ

Sağlık çalışanları ise can kurtarmak için çalışırken hayatlarından endişe duyarak hizmet vermektedirler. Sağlıkta şiddete yönelik çözüm noktasında atılacak adımlar bellidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler tutuklu yargılanmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece kamu görevlisini darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçların da cezası olmalıdır.

ACİL DIŞINDA PARA ÖDEMELİ

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların acil hizmetler haricindeki kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre bedel ödeyerek yararlanması ile ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır. Bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ceplerinden para ödemelidir. Sağlıkta şiddetin arttığı bilhassa Avrupa ülkelerinde uygulanarak olumlu sonuçlar alındığı gibi, sağlık hizmeti veren birim ve yerlerin hiçbir ayrım gözetmeksizin “Sıfır Toleranslı Alan” ilan edilerek bu alan dâhilinde gerçekleşen herhangi bir suçun cezasının hiçbir şekilde hafifletilmemesi ya da para cezasına çevrilmemelidir.

DAHA NE KADAR BEKLEMEK GEREKİYOR

Sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri bu düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır. Sabrımız kalmamıştır. Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı gibi “Şiddet bir halk sağlığı sorunudur”. Bu sorunun çözüme kavuşması için daha kaç tane sağlık çalışanı arkadaşımızı kaybetmemiz gerekiyor? “

ORDU OLAY

Kaynak Linki = https://www.orduolay.com/haber/siddet-uygulayan-hastane-hizmetini-parali-almali-62970

Editör: TE Bilisim