Sağlıkçıların 3'de 2'si sendikalara üye. En çok üyeye Sağlık Sen sahip. 2.sırada Türk Sağlık Sen, 3. sırada SES yer alıyor. Yaklaşık 10 kadar irili ufaklı sendika mevcut.

Son bir kaç yıldır sağlıkçıların ücretlerindeki kötüye gidişin faturası ilk olarak sendikalara kesilmeye baştada Sağlık Sen'e kesiliyor. Ancak tüm istifalara rağmen sağlık sen üye sayısını artırıyor ve 1. sırada.

Ülkemizde sendikalar daha rahat hareket kabiliyetine sahip olmak adına siyasi partilerle yakın ilişki içindeler. Sağlık Sen'in Ak Parti, Türk Sağlık Sen'in MHP, SES'in ise CHP ve HDP ile yakın ilişkisi vardır. 

Memurların elinde tepki vermek adına sadece sendikaları var. Kızıyorlar istifa ediyorlar, ikna ediliyor üye oluyorlar.  Genel hükümet politikalarına kızıp istifa edende var, bir işi halledildiği için üye olanda var. Sendikacı bir büyüğümüz dediği gibi sendikalar bir menfaat örgütür..

Sendikaların yanlışları

Sağlıkçıların en çok tepki verdikleri konuların başında sendikaların siyasileşmesi var . Ak Partililerin Sağlık Sen'e, Milliyetçilerin Türk Sağlık Sen'e , Solcu ve Kürtlerin SES'e üye olması gerektiğine dair yazılı olmayan ama teamül kabul edilen bir gerçeklik var. Bu son derece yanlış ve çalışanlar arasında kutuplaşma yaratan bir durum. Bunu maalesef sendikacılar üye yaparken en acımasız şekilde kullanıyor. Sen bir kürtsün nasıl türk sağlık sen'e üye olursun, sen solcusun nasıl sağlık sen'e üye olursun, sen muhafazakarsın nasıl SES'e üye olursun gibi...

Bir Meslek Değildir

Sendika şube yönetim kurulu üyeliği, şube başkanlığı, genel merkez yöneticiliği, genel başkanlık bir meslek değil, geçici bir görevdir. 20-25 evet 25 yıldır Sendika şube başkanlığı yapanlar var. Koltuğa oturan kalkmak istemiyor. İnsanlar artık yeni yüzler görmek istiyor.  Sendika yönetimleri vizyon sahibi prezentabl kişilerden seçilmelidir.  Oturmasını kalkmasını bilen, sosyal medyayı şovmenlik için değil  profesyonel işler için kullananan,   tehdit etmeyen, kişilerle uğraşmayan, kin gütmeyen, eleştirilere açık,  profesöründen hizmetlisine herkesi temsil edecek en az yüksek okul mezunu, en az yarısının kadın olduğu bir kesimden olmalı.

Bir koltukta 2 karpuz olmaz. Hem sendika yöneticilği hem sağlık tesisi yöneticiliğin artık modası geçmiş ve çılkı çıkmıştır. Bu durum üyelerde rahatsızlık uyandırmaktadır.

Lüks otellerde yapılan eğitim toplantılarına her seferinde aynı kişiler gitmemeli, geliri düşük ve sadece yılda 1 kere böyle fırsatı olan kişiler önceki dönemin adamı diyerek dışlanmamalıdır

Sonuçta Hükümet Var

Siyasetin doğası gereği iktidar elindeki gücü paylaşmak istemez. Her ne kadar birbirleri ile entegre gibi görünsede her zaman bu 3 büyük sendika ile karşılıkları olan siyasi partiler aynı noktada buluşmayabiliyor.  Genel yetkili sendikanın haklı talepleri çoğu zaman karşılık bulamıyor.  Çalışanlarda yetkili sendika isterse '' kesin olur '' diye bir kanı var. Bu yanlış bir düşünce,  iktidar kendi işine geleni yapar. Hesabına kitabına uyarsa hayata geçirir, sendikada vesile olur. 

Editör: TE Bilisim