Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2020 tarihinde uygulamaya konulan ve genelgelerle uzatılan sağlık çalışanlarına istifa yasağını 1 Temmuz 2021 itibariyle kaldırmıştı. Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak, istifa yasağının kaldırılması ile birlikte geçen bir aylık süre zarfında İzmir’de 100’ün üzerinde hekimin istifa ya da emeklilik dolayısıyla yine hekim dışı sağlık çalışanlarından bu rakama yakın emeklilik ve istifaların olduğunu belirtti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI SAYGI İSTİYOR

Koçak, İzmir’de istifaların hala gelmeye de devam ettiğinin altını çizerek, “Şu an İzmir’in birinci basamak, aile hekimlikleri, toplum sağlığı merkezleri, 112 ATT ve paramedik, üçüncü basamak hastanelerde olmak üzere çok ciddi personel açığı ortaya çıkmaktadır. İzmir aşıda maviye döndü. Bu İzmir için güzel bir gelişme. Sağlık çalışanları bunu canla başla bir mücadele ile yaptılar. Bu kadar kısıtlı personel ile İzmir bunu başardı. İzmir’de diğer büyük illere göre yüzde 20-25 aralığında daha az personel var. Buna rağmen aşılama maviye döndü. Sağlık çalışanları yoruldu demekten biz usandık. İstifa ve emekliliklerin önüne geçilemiyor. Sağlık çalışanları artık emeklerinin karşılığını alamadıklarını düşünüyorlar. Bunu maddi ya da özlük hakları olarak değerlendirmeyin. Artık sağlık çalışanları saygı görmek istiyorlar. Hala daha sağlık çalışanları öteleniyor, şiddete uğruyor. Gün geçmiyor ki İzmir’de sağlık camiasında şiddetsiz bir gün geçsin” dedi.

100 GÜN İZİN HAKKI OLAN VAR

Bir sağlık çalışanının İzmir’de maksimum 15 gün izin alabildiğine dikkat çeken Koçak, “Bir sağlık çalışanının geçen senelerden izin iptalleri ile birlikte 100-110 gün izin hakları var. Bu büyük çoğunluğu oluşturuyor. Bir sağlık çalışanının 100 gün izin alması 3 ay olmaması demektir. İzmir’deki personel açığından dolayı da çalışan arkadaşlarımız stresini atabileceği, kafasını dağıtabileceği herhangi bir izne çıkamıyor. Maksimum 15 gün izin alabiliyorlar. Kimi kurumlarda 10 gün kimi kurumlarda da 5 güne kadar düşüyor. Bir yıl içinde bir sağlık çalışanının izin hakkı toplam 30 gündür. 10 yılını doldurmuş bir sağlık çalışanının 30 gün senelik izin hakkı var. 2019 yılında kullanılmamış izinler vardı devretti. 2020’de özel bir kanun çıkartıldı dediler ki pandemiden dolay sağlık çalışanlarının bu yıl izni iptal 2021 yılında kullanabilecekler dendi. 2020’den 30 gün, 2021’den de 30 gün gelince toplam 90 güne kadar izin hakları birikti. Bu sağlık çalışanı bir de röntgen teknisyeni ise 30 gün de şuası (Sağlık izni olarak tanımlanan şua izni, sağlık kuruluşlarının radyolojik ışınlara maruz kalınan veya maruz kalma riski yüksek olan bölümlerinde çalışan sağlık personeline, sağlık hakkını gözeterek yıllık izin hakkına ek olarak dört hafta tatil hakkı veren izindir) var. Toplam 120 güne kadar izin hakkı olan sağlık çalışanları var. Sağlık çalışanları zaten vicdanen de kurumların işleyişi aksamasın diye de alamıyorlar. Maksimum izinlerini 15 güne kadar kullanabiliyorlar. Özellikle birinci basamakta Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’lerde ve 112’lere çok ciddi personel açığı var. Hastanelerde çok ciddi personel açığı var” ifadelerini kullandı.

İZMİR’E ACİL PERSONEL DESTEĞİ LAZIM

İzmir’deki sağlık personelinin yetersizliğine ek olarak Bayraklı Şehir Hastanesinin açılacağı söylentileri ile ilgili de konuşan Koçak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şehir Hastanesinin kapısını açmak için 5 bin personel lazım. Çalışabilir hale gelmesi için 7 bin personel lazım. Maksimum kapasite için ise 12 bin kişi lazım. Atamalarda İzmir’e acilen personel desteği verilmesi lazım. Bunun en basit gerekçesi de şu; biz İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep ve diğer büyükşehirlere göre yüzde 20-25 arası eksik personelle çalışıyoruz. Yaz ayları turizm ayı. Çeşme, Foça, Dikili, Urla, Seferihisar gibi ilçelere yığıldılar. Çeşme’ni nüfusu bugünlerde milyon ile ifade ediliyor. Buralardaki sağlık personeli sayısında artış var mı? Yok. Bu durumda aşılama, filyasyon ve hastanedeki hizmetler devam ederken sağlık çalışanları için hayat duruyor.”

GELECEĞİ GÖREMİYORUM

Koronavirüs salgınında delta varyantının da etkisiyle sonbaharda beklenen dördüncü dalga endişesi ile ilgili sağlık çalışanları ve sağlık sistemine de değinen Koçak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ben bu konuda geleceği göremiyorum. Bugüne kadar olayı buraya getirip, İzmir’i mavi kategoriye sokmayı başardık. Vakaları kontrol altına alıp aşılama oranlarında iyi bir şey yakaladık. Ama hekim ve hekim dışı personel istifa ya da emekli oluyor. Personel sürekli eksilmesine rağmen aynı hizmetin gelmesini beklemek çok zor. İzmir’i zor günler bekliyor. Bu durumu özellikle personel eksiği yönünden değerlendirmek gerekir. Sağlık çalışanlarının derdi para pul değil. Sadece insan yerine konmak istiyorlar. Psikolojik, fiziki ve mental olarak yoruldular. Bu kadar yoğun bir çalışma temposunda üç sene boyunca izine ayrılmadığınızı düşünün! İş her yerde fazla. Gün geçtikçe de fazlalaşıyor. Ama sağlık çalışanlarının durumunda bir değişiklik olmayınca sağlık çalışanları de yeter deme noktasına geldi değil artık yeter diyoruz.”

Özkan Pekçalışkan-İLKSES

Editör: TE Bilisim