Yetki tespiti davası nedeni ile bir süredir uzayan sağlık bakanlığı 2019 toplu sözleşme müzakerelerine,Yargıtay kararı ile sağlık bakanlığında toplu iş sözleşme yetkisini alan öz-sağlık-iş sendikası ilk toplantısını 18 aralıkta gerçekleştirdi. İlk toplantı Sağlık Bakanlığının üyesi olduğu Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası TÜHİS’ in ev sahipliğinde yapıldı. Mevzuat gereği altmış gün sürecek olan görüşmelerin ilk toplantısına (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, TÜHİS Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, Öz Sağlık-İş Sendikası yönetim kurulu üyeleri ve TÜHİS yetkilileri katıldı.

Arslan, “Artık Sağlık Bakanlığı’nda yetkili sendikayız. Bize düşen, talepleri makul bir noktada sonuçlandırmak, birbirimize destek olmak ve birbirimizi anlamaya çalışarak hepimizi ortak bir yerde buluşturacak makul bir çözümü elde etmektir” şeklinde konuştu. Öte yandan TÜHİS Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, “13 bin civarında çalışanı ilgilendiren bir toplu iş sözleşmesine imza atacağız. Çalışmaları birlikte yürütmekte çok fayda görüyorum. İşleri birlikte yürütmeye biz de varız. Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye’nin değişik kurum ve kuruluşlarında farklı vazifeler icra ediyoruz. Bu geminin yüzmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu işi birlikte yapacağız. Toplu iş sözleşmesinin ülkemize, çalışanlarımıza ve sendikamıza hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Yargıtay 22. hukuk dairesinin nihai kararı ile yetki alan öz sağlık iş sendikası tarafından yapılması beklenen toplu iş sözleşmesi 2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Bu sözleşmeden öteden beri kadrolu olan işçiler ile 2019 yılında sağlık bakanlığına kura ile atanan işler faydalanacaktır. 696 sayılı KHK ile kadro alan işçiler için ise kanun hükmünde kararname ile kısıtlanan hakların dışında kalan sosyal haklardan faydalanması bekleniyor.

 Sağlık bakanlığı 2019 toplu iş sözleşmesi 2020 yılına sarktı. Bu durumda mağdur lan işçilerin geriye dönük hakları toplu olarak ödenecek. Yeni yapılacak olan sağlık bakanlığı toplu sözleşmesinde masada mutabakat varılması beklenen bir takım konuları ise şöyle;

  • Eş durumu tayini,
  • Meslek kodlarının yapılan işe göre düzenlenmesi,
  • Seyyanen ve yüzdelik maaş zammı ile 6 aylık refah payı zammı,
  • Tediye ödemelerinin 52 günden 60 güne yükseltilmesi
  • Üniversite ve liselerden meslek mezunu olan işçilerin diplomalarının sayılması ve refah payının yükseltilmesi
  • Aylık çalışma süresinin 45 saatten en çok 40 saate düşürülmesi
  • Yol yemek yakacak ücreti gibi sosyal yardımların güncellenmesi
  • Sosyal paket adı altında aylık bir takım ödemeler yapılması
  • Alt işveren yanında çalışılan süreler dikkate alınarak kademe derece belirlenmesi

gibi 7 ana başlıkta toplanan ve henüz gündeme gelmeyen birçok konular üzerinde mutabakat sağlanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim