Türkiye genelinde sağlık teşkilatlarında sözleşmeli idareci statüsünde görev yapanların çoğunun idareciliği hakkıyla yapamadıklarını, bunun da beraberinde pek çok probleme neden olduğuna vurgu yapan Taşkın, kurum içi görevde yükselme sınavı yapılarak başarılı olanların idareci olarak atanmalarının sağlanması gerektiğine işaret ederek “İnsan sağlığı üzerine hizmet veren sağlık teşkilatlarında personel idaresi başlı başına bir sanattır.

Araç-gereç ve malzemelerin zamanında en uygun fiyatla tedarik edilmesi çok önemlidir. Sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için idari hizmetlerin aksamaması gerekir. Bunların aksaması sağlık teşkilatlarının işlevine zarar verir.

Nitekim sendika ve siyaset referanslarıyla sözleşmeli idareci yapılanların pek çoğu liyakatsız ve ehliyetsiz kişiler. Bunların sadakati devlete değil, kendilerine referans olanlaradır. Son derece sakıncalı gördüğümüz sözleşmeli idareci uygulaması sağlık teşkilatlarını büyük zarar vermiştir.

14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 1 inci maddesi ve 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanan Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Temel İlkeler başlıkla 5. Maddesinin (f) fıkrasında “Atamalarda hizmet birimlerinin ihtiyacına göre sertifika, diploma gibi özel nitelikler aranılarak, nitelikli personel eliyle hizmet sunumunun sağlanması,” ifadesine yer vermesine rağmen sözleşmeli idareci uygulamasıyla nitelik ortadan kalkmış, torpil imtiyazı getirilmiştir!

Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle atama başlıklı 22. Madde de; “(1) Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle yapılacak atamalar, (Mülga ibare:RG-2/3/2018-30348) (…) görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılır.” Denmesine rağmen uygulama da yönetmeliğe uyulup uyulmadığı şüphelidir!

Sözleşmeli idareci atamalarında hangi kriterler esas alınıyor, hangi kanun ve yönetmelik uygulanıyor bilmiyoruz. Ama görünen o ki, sağlık teşkilatlarında sözleşmeli idareci uygulamasının geldiği nokta teşkilat çalışanlarını bunalıma sokmuştur!

Sağlık Bakanlığı teşkilatlarında çalışan tüm personel sözleşmeli idareci uygulamasından rahatsızdır. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir.

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları her yıl düzenli olarak yapılmalı ve bu sınavlar da başarılı olanlar idareci olarak atanmalıdır. Söz konusu atama uygulamasında yönetmelik hükümleri uygulanmalıdır.

Her yıl Haziran ayı dönemi sözleşme yenilenme dönemi olarak uygulanmaktadır. Yönetmelik hükümlerinin gereği yapılırsa liyakat ve ehliyet sahibi çalışanların atanması sağlanarak teşkilatlara da bir güven ve huzur getirilmiş olur. Sağlık Bakanlığı bu hususlara dikkat etmelidir.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim