Millet olarak sabahtan akşama kadar gerek yazılı gerekse görsel basında gerekse de sosyal medyada memleketimin en ücra köşelerine kadar herkes hak hakkaniyet liyakat kavramları üzerine konuşur slogan atar.Ama iş bir türlü uygulamaya geldiği zaman millet olarak hep tersini yaparız.
Sözün özü; devlet yönetiminde başarının yolu emaneti ehline vermekten geçer. Geriye dönüp baktığımızda liyakate riayet edildiği dönemlerde yükselmiş olduğumuzu, ehliyetin yerini sadakatin aldığı devirlerde de çöküş yaşadığımızı görüyoruz. Emin olun, bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde de yine emanetin ehline verilmemesi, liyakatin sadakate feda ediliyor olması yatmaktadır.
Devlet yönetiminde sadakat, liyakatin önüne geçerse, diğer bir ifade ile ehil olanlar değil de, sâdık olanlar yani ne emrederseniz "baş üstüne, emriniz olur efendim, Allah sizi başımızdan eksik etmesin" diyecek tıynette insanlar iş başına getirilirse devletin ayakta kalması tehlikeye düşer.
Devlet yönetiminde birine görev verilirken kırgınlıklara, dargınlıklara, yakınlıklara bakılmaz, dinine diyanetine bakılmaz, ehliyet ve liyakat esas alınır.
Kim ehliyetsiz bir şoförle yolculuk yapmak ister , yada kim parayla diploma alan bir cerrahın ameliyatına girmek ister kim cahil bir imamın arkasında namaz kılmak ister.Şoförün cerrahın dindar olması namaz kılıyor olması da bu sorulara verilen cevapları değiştirmeyecek. Hiç kimse liyakatsiz birinden hizmet almak istemezken uygulamada bu kuralı herkes çiğner. İnsan iyi olabilir, dindar olabilir fakat görevinin ehli olmayabilir. İdarecilik halka hizmet etme sanatıdır, herkes iyi idareci olamaz. Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder." diye buyurmaktadır.
Öyleyse Millet olarak yükselmenin kalkınmanın başı liyakattir.Liyakat kavramı oturduğunda Eğitim, hukuk, teknoloji anlamında hızla kalkınma hamleleri gerçekleşecek ve dünya ülkelerinde hak ettiğimiz yada olmamız gereken yere hızla geleceğimizden hiç endişemiz olmasın.Bu itibarla ''Önce Hak Sonra Liyakat'' Diyor ve her yerde bu konuyu vurguluyorum.

Demokratik Sağlık SEN'de Genel Başkanı Hüseyin KUCUR

Editör: TE Bilisim