Genel Sağlık-İş Sendikası Basın Açıklaması;

İstanbul’da görev yapan Sendikamız Genel Sağlık-İş üyesi, ameliyat olan arkadaşının yanında refakatçi olarak bulunmak zorunda kalması gerektiğini kurumuna bildirmiş ve vardiyasının buna göre düzenlemesini talep etmiştir. Bu talebi uygun görmeyen Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi, üyemize kınama cezası vermiştir. Bu karara karşı yapılan itirazın İstanbul İl Disiplin Kurulu tarafından reddedilmesi üzerine bu cezanın iptali için Genel Sağlık-İş tarafından İstanbul İdare Mahkemesinde dava açılmıştır.

İstanbul İdare Mahkemesi’nce dava reddedilmiş ve cezada bir hukuka aykırılık bulunmadığı yönünde karar verilmiştir. Bu karara karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunulmuştur. Genel Sağlık-İş’in istinaf talebini kabul eden İstanbul Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi verdiği kararda idareye hukuk dersi vermiş ve “ben verdim oldu” mantığı ile torba ceza verilemeyeceğini, hangi eylemin hangi mevzuatın hangi maddesini ihlal ettiğinin ortaya konulması gerektiğini, buna aykırı verilen cezanın “Hukuki Belirlilik İlkesine” aykırı olduğunu belirtmiş ve bu kriterleri taşımayan disiplin cezasının iptaline oybirliği ile kesin olarak karar vermiştir. Mahkeme karar gerekçesinde şu tespitlerde bulunmuştur:

“Bu minvalde uyuşmazlığın irdelenmesinden; davacı hakkında, disiplin cezasına konu olduğu belirtilen maddi eylemin/eylemlerin hangi mevzuatın hangi maddesi kapsamında kaldığının yetkili merci olan Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimliğinin 72185380-663.05 sayılı işleminde somut bir şekilde ortaya konulmadığı, sadece, söz konusu işleme esas alınan davacının savunmasının incelendiğinden ve savunmasının neden uygun bulunmadığından bahsedildiği, dolayısıyla dava konusu bu işlemde Hukuki Belirlilik İlkesine ve disiplin cezası işlemlerine dair aktarımı yapılan nevi şahsına münhasır şekil kurallarına uygunluk bulunmamaktadır.”

Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, kararı sağlık emekçilerinin dikkatine sunduklarını belirterek, tüm emekçileri hukuka aykırı işlemlere karşı hukuki mücadeleden vazgeçmemeye çağırdı. Genel Sağlık-İş’in şartlar ne olursa olsun hukuk yolundan vazgeçemeyeceğini ve bu yolda mücadelesine kesintisiz olarak devam edeceğini belirten Genel Başkan Zekiye Bacaksız şöyle konuştu;

“Tarih bize göstermiştir ki bugün hukuk tanımayanlar, rüzgâr ekip fırtına biçenler, gün gelecek hukuk ve adil yargı arayacaklardır. Hukuk tanımayanlara hukukla cevap vermek için aklı ve özgür vicdanı ile karar veren hakimler ve mahkemeler olduğunu unutmadan adalet arayışımız devam edecektir

Editör: TE Bilisim