etimesguthalkhaber.com’a özel açıklamada bulunan TAŞKIN, 

Diyarbakır BSÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sendika temsilcilerine uygulanan baskının söz konusu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip TAŞKIN, “Hastanenin iş yeri temsilciliği ve il temsilciliği görevlerini yapmak üzere görevlendirilen sendikamız Genel Başkan Yardımcısına hastanenin Personel Şubeden Sorumlu Müdür Yardımcısı tarafından birimi değiştirilerek mobbing uygulanmaktadır.  

Sağlık Sen üyesi iken, sendikanın referansıyla kısa süre önce sözleşme imzalayarak Hastane Müdür Yardımcısı olan bu şahıs hakkında Diyarbakır Valiliğine yazarak suç teşkil eden bu tür uygulamaların önlenmesini istedik. Personel Şubeden Sorumlu bu şahıs, farklı sendika üyelerine baskı uygulayarak adeta yetkili sendikanın temsilciliğini yapmaktadır: Yetkili sendikanın amaçları doğrultusunda hareket etmekte ve diğer sendika üyelerinin yerlerini değiştirmek suretiyle baskı uygulamakta, iş yeri ve iş ile ilgili problemleri kendisine aktarmak isteyen personelleri odasından kovarak bir idareciye yakışmayan tutum ve davranışlar sergileyerek hastane içinde çözülmesi gereken problemlere ve personel sıkıntılarına duyarsız kalmakta, problemleri görmezden gelmekte, diğer sendika üyelerinin sendikalarından istifa ederek mensubu bulunduğu sendikaya üye olmaları için çalışmakta ve makamını buna yönelik çalışmalarda kullanmak suretiyle görevini suiistimal etmektedir.

Amir konumundaki görevlilerin 657 Sayılı D.M.K.’nun “Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık İlkesi” başlıklı 7. Maddesi (Değişik:12/5/1982-2670/2 md.) ve aynı kanunun “Davranış ve İşbirliği” başlıklı 8. Maddesine göre amir konumundaki kişi veya kişiler resmi sıfatlarının gerektirdiği davranışı sergilemek,  yine  “Amir Konumunda Olan Devlet Memurlarının Görev ve sorumlulukları” başlıklı 10. Maddesinde göre de maiyetinde çalışan memurları iş ve iş verimiyle ilgili teşvik etmek, moral ve motivasyon sağlamak zorundadırlar.

Tüm bu düzenlemelere rağmen idarenin sendikal örgütlülüğü engelleyecek biçimde “kamu yararı ve/veya personel ihtiyacına binaen” gerekçesi altında işlemler tesis ederek,  sendikaların temsilcilerine mobbing uygulaması ciddi suçtur.

Uluslararası mevzuat ve iç hukukumuz sendika teşkilatlarına yönelik kabul edilemez işlemleri ortadan kaldıracak kurallar içermektedir.  Dolayısıyla idareler, iş yerinde birim değişikliği başta olmak üzere sendika temsilcilerine yapacağı her türlü idari uygulamaların suç kapsamında değerlendirileceğini dikkate almaları gerekiyor. Kamu yararı ve hizmet gerekliliği bulunmayan her işlem suç kapsamındadır ve mobbingtir. Söz konusu hastanede iş yeri temsilcimize yapılan idari uygulama da suç kapsamındadır ve bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelerini istiyoruz. Bunda diretirlerse bu konu hukuk önünde çözülecektir. Gerek İdare Mahkemelerinde gerek Danıştay’da ve gerekse Anayasa Mahkemesi’nde bu konuda çözülmüş örnekleri vardır.”

Editör: TE Bilisim