Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Kasım 2021 döneminde, 9 sağlık çalışanı, Şubat 2021 döneminde ise, 5 sağlık çalışanı Sendikamıza üye olmuştur. Sendikamızın “üyelik bildirimi” konulu yazıları, ekine üyelerimizin üyelik formları da eklenerek, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderilmiş, “adı geçen üyelerimizin sendikamız üyeliğinin dosyalarına işlenmesi, sendika ödentisi kesintisinin yapılarak, Sendikamız hesabına gönderilmesi, her ay yapılan ödentilere ilişkin listenin, Sendikamıza gönderilmesi” talep edilmiştir. Sendikamıza ait söz konusu yazılar, 24.11.2021 ve 07.02.2022 tarihlerinde, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine teslim edilmiştir. Fakat teslim tarihinden bu yana, talebimize konu hiçbir işlem yapılmamıştır.

Sendikamız yazılarının, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırılmasına rağmen taleplerimizle ilgili hiçbir işlem yapılmamış, üyelerimizin üyelik kayıtlarının dosyalarına işlenip işlenmediği hususunda tarafımıza bilgi verilmemiş, kesinti tutarları ile ödentilere ilişkin listeler tarafımıza gönderilmemiştir. Taleplerimizle ilgili işlemlerin yapılmaması hem üyelerimizi hem de Sendikamızı mağdur etmiştir.

Sendikamız Genel Sağlık-İş, üyelerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslek, menfaatlerini korumak, geliştirmek adına birtakım önlemler almakta, çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Böyle bir ortamda emretme gücü ve yetkisini elinde bulunduran idarelerin ve bu kurumlarda çalışanların, somut olayda olduğu gibi bu yetkilerini kötüye kullanmamaları ve kamu çalışanlarına, sendikal faaliyette bulunma ile örgütlenme özgürlüklerini rahatça kullanabilmeleri adına yardımcı olmaları gerekmektedir. Fakat durum, somut olayda bu şekilde gelişmemiş, üyelerimiz konusundaki yazılarımız ile üyelerimize ait üyelik formlarının, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sunulmasına rağmen şüpheliler tarafından KEYFİ bir şekilde, KASTEN işlem yapılmayarak, hem Sendikamız hem de üyelerimiz mağdur edilmiştir. Bu durumda, 2021 yılı Kasım ayında üye olan 9 ve 2022 yılı Şubat ayında Sendikamıza üye olan toplam 14 üyemiz, TCK’nın 118/1. maddesinde belirtildiği üzere “sendikaya üye olmamaya ve Sendikamızın faaliyetlerine katılmamaya” zorlanmış, Sendikamızın da “sendikal faaliyette bulunma özgürlüğü”, TCK’nın 118/2. maddesinde belirtildiği şekilde, “hukuka aykırı bir davranışla” engellenmiştir.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli olup, Sendikamızın ve üyelerimizin mağduriyetine sebep olan şüphelilerin söz konusu eylemlerinin cezasız kalmaması adına İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde, TCK’nın 118. maddesinde düzenlenen “Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi”, TCK’nın  122. maddesinde düzenlenen “Nefret ve Ayrımcılık” ile TCK’nın 257. maddesinde düzenlenen “Görevi Kötüye Kullanma” suçları nedeniyle suç duyurusunda bulunularak, olayda kasti veya ihmali eylemi bulunan şüpheli kişiler hakkında kamu davası açılması talep edilmiştir. İlgili kişiler hakkında, ayrıca, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğine başvuruda bulunularak, somut olayda kusuru bulunan kişiler hakkında “disiplin soruşturması açılması ve soruşturma neticesinde bu kişilere disiplin cezası verilmesine karar verilmesi” talep edilmiştir.

Genel Sağlık-İş, kurumsal olarak Sendikamızın, bireysel olarak ise, üyelerimizin sendikal haklarının kullanılması konusunda ihmal ya da kasti eylemler icra eden kişi ve kurumların daima karşısında durarak, kusuru bulunan kişi ve kurumlarla ilgili adli ve idari başvurular yapmaktan asla imtina etmemiştir. Eşitlik ilkesine uygun davranmak, bu doğrultuda idari işlemler tesis etmek, tüm idari merciler ve bu idari mercilerde görevli çalışanların yükümlülüğü altındadır. Bu yükümlülüğün aksine hareket edilmesi hem cezai yönden hem de disiplin yönünden sorumluluk gerektirmektedir. Sendikamızın ve üyelerimizin ötekileştirilmesine konu eylem ve işlemlere asla izin verilmeyecek, Sendikamızı ve üyelerimizi ötekileştiren kişi ve kurumlarla ilgili yaptırım uygulanabilmesi için daima gerekli işlemler yapılacaktır.

Dr. Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başka

Editör: TE Bilisim