Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Seyhan Devlet Hastanesi acil servis önünde sağlık çalışanlarıyla beraber görevli Hemşireye hasta yakınları tarafından uygulanan şiddete dikkat çeken basın açıklamasında “"05/05/2022 tarihinde yine Seyhan Devlet Hastanesi Acil Servisinde şiddet olayıyla karşı karşıya kaldık.” Diye tepkilerini gösterdiler.
HEMŞİREYE SÖZLÜ VE FİZİKSEL TACİZ  YAPTILAR
Başkan Nennioğlu, acil servis önünde şiddete maruz kalan hemşirenin mesai arkadaşları ve sağlık çalışanlarıyla yaptığı basın açıklamasının devamında, Seyhan Devlet Hastanesinde acil servisinde görevli hemşire hanım Olay günü canla başla sağlık hizmeti veren arkadaşımıza hasta yakını tarafından sözlü ve fiziksel taciz olayı gerçekleşmiş tam olay bitmişken asker olduğunu söyleyen hastanın diğer bir yakını da olaya dâhil olarak iki kişi hemşire arkadaşımızın üzerine yürümüşlerdir. Bunun üzerine hemşire arkadaşımız kendini korumak için beyaz kod vermiştir.” Dedi.
KAHRAMAN ASKERLERİMİZLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞTILAR
Daha sonra Uzmanlar Federasyonu Başkanı olduğunu söyleyen bir şahıs sosyal medya üzerinden kahraman sağlık çalışanlarını ve kahraman askerlerimizi karşı karşıya getirmeye çabalayan bir açıklamada bulunmuştur diye belirten Başkan Nennioğlu, “Koronavirüs önlemlerinin gevşetildiği ve hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı Mart ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart Tıp Bayramı’nda yaptığı açıklamalar tüm sağlık çalışanlarına umut oldu. Yapılan açıklamalarda en dikkat çekici başlıklardan bir tanesi de şiddet konusunda olmuştur.
Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak çalışmaları neticesinde sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girmesi öngörülüyor. TBMM’de komisyondan geçen tasarının bir an önce yasalaşması beklenmektedir. Çıkacak yasa ile hem saldırganların hak ettikleri cezayı alacağına hem de sağlıkta şiddetin önemli ölçüde önüne geçilebileceğine inanmaktayız.” Diye konuştu.
SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI TOPLUMSAL DUYARLILIĞIN OLUŞTURULMASI ŞART
Ancak bu düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağını da bilmekteyiz. Sağlıkta şiddet sadece cezaların artırılmasıyla önlenebilecek bir durum değil. Her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılığın oluşturulması şart. Atılan adımlar elbette önemli. Ama bu adımlarla birlikte Sağlık Bakanlığı öncülüğünde toplumsal seferberlik başlatılarak sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık oluşturulması da gerekmektedir. İlgili karar alıcıların işbirliğinde okullardan kamu ve sivil kurumlara, aydınlardan medya organlarına tüm kesim ve platformlara yönelik toplumsal seferberlik başlatılması, şiddeti önlemeye dönük atılacak adımların başında gelmelidir. ” Diye duyarlılığa davet etti.
Başkan Nennioğlu açıklamasının devamında, Tüm bu değerlendirmeler ışığında Mart ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, az da olsa bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Şubat ayında 21 şiddet olayı yaşanmasına karşın Mart ayında bu rakam 19’a düştü. 31 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 38 sağlık çalışanı mağdur oldu.
Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 18’ine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 1’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.
Sağlıkta şiddetin en can yakıcı yanı ise olayların hasta ve hasta yakınları tarafından gerçekleştirilmesi. Şifa aradıkları elleri kırmaya çalışan bu zihniyeti kabul etmiyoruz.
Mart ayında 19 şiddet vakasının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku bulmuştur.
SİYASİ İRADENİN SAĞLIKTA ŞİDDETE NET TAVIR KOYMASI ÇOK ÖNEMLİ
“Yıllardır dile getirdiğimiz sağlıkta şiddet sorununun sona ermesi amacıyla büyük mücadele verdik. Her ay hazırladığımız ve kamuoyuna sunduğumuz sağlıkta şiddet raporlarıyla konuyu görünür hale getirdik. Geldiğimiz son noktada atılan adımları kıymetli buluyoruz. Siyasi iradenin sağlıkta şiddete net tavır koyması çok önemli. Ancak sağlıkta şiddetin altında yatan sorunları da görmezden gelemeyiz. Sağlık çalışanları ağır iş yükü ve uzun süren nöbet saatleri altında eziliyor. Pandemiyle birlikte yükleri daha da artan sağlık çalışanları insanüstü bir gayretle şifa dağıtmaya çalışıyor.  Özetle sağlıkta şiddeti tetikleyen en önemli faktörlerin başında istihdam yetersizliği geliyor.
Sağlık çalışanları bir yandan bu sorunlarla mücadele ederken bir yandan da şiddet kurbanı oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olması artık mümkün değil. Çözüm koyma noktasında her geç kalınan gün sağlık sisteminin geleceğine vurulan bir darbedir.”
ASKERDE BİZİM SAĞLIK ÇALIŞANI DA BİZİMDİR
Kişisel bir olayı toplumsal bir olaymış gibi göstererek iki devlet kurumunu karşı karşıya getirmeye çalışmışlardır. Askerde bizim sağlık çalışanı da bizimdir. Askerle sağlık çalışanını karşı karşıya getirmeye çalışan grupları şiddetle kınıyoruz. Sağlık-Sen olarak her zaman sağlık çalışanlarının yanında olduk bu olayda da hemşire arkadaşımızın sonuna kadar yanındayız." Dedi.
Açıklama sonrasında Hastanede görev yapan sağlık çalışanlarını olay ile birlikte İki güzide kahraman meslek mensuplarını karşı karşıya getirmesini kınadıklarını belirtiler(Yeni Gün)

Editör: TE Bilisim