Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen il diva toplantısında yaptıgı açıklamada; “Sabit ek ödemeleri %20 artırarak önemli bir iyileştirme sağladık. Ancak döner sermaye sisteminin çarpıklığına yönelik eleştiriden vazgeçecek değiliz… Döner sermaye sistemi adaletten sapmıştır ve değiştirene kadar mücadelemiz sürecektir.” dedi.

Doktorların maaşlarında azalma olacağı düşüncüsüyle endişeleri olduğunu söyleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık personeline yapılan bu zammın, doktorların pay aldığı döner sermaye kaleminden değil, hastanenin 'diğer giderlerine' ayrılan bütçesinden yapılacağını aktardı. 

Durmuş “Toplu sözleşme sürecinde elde edilmiş olan önemli bir kazanıma yönelik kamuoyunda yanlış algı vardı. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin yüzde 20 artırılmasıyla hekim arkadaşlarımızın ücretlerinin ciddi manada düşüş olacağına dair endişeler oluştu. Bu doğru değil, hekimlerin cebinden para çıkmayacak. Sağlık çalışanlarının gelirinin artması için önemli bir toplu sözleşme kazanımı elde ettik. Sağlık çalışanları bu süreçte 400-450 lira seyyanen zam aldı. Bu zam oranı hekim arkadaşlarımızın aylık döner sermaye gelirlerinde azalmaya sebep olmayacak” diye konuştu.

“SAĞLIK HİZMETLERİ BİR BÜTÜNDÜR”

Sağlık hizmetlerini bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirten Durmuş, “Hekim, hemşire ve sağlık çalışanları önemli bir hizmetin önemli paydaşlarını oluşturuyor. Sağlık hizmetleri bir bütündür. Bu bütünlüğün içerisinde mutlaka iş barışının, huzurunun sağlanması gerekiyor. Son süreçte sağlık çalışanlarının ekonomik gelirleri azalmıştır. Sağlık çalışanı arkadaşlarımızın almış olduğu döner sermeye gelirleri her yıl eriyor. Döner sermaye yönetmeliğinin içerisinde adaletsizlikleri barındırdığını düşünüyoruz. 2003 yılında çıkan bu yönetmelik, şimdi yenilenmesi ve sil baştan yapılması sağlık çalışanlarının gerçekten emeğinin karşılığı olan ücretleri alacak bir sistemin inşa edilmesi gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ”

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik de konuşan Durmuş, “Sağlık çalışanlarının ücretlerinin, ek ödemeyle yüzde 20 artırılmasını sağladık. Her bir sağlık çalışanın yüzünü güldürecek önemli bir kazanımdır. Bundan sonra da sağlık çalışanlarının ekonomik refah düzeyini artırabilmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz, kabul edilemez. İnsanlara sağlık hizmeti sunabilmek, vatandaşları hayata bağlayabilmek için her türlü riski göze alacaklar ama bunun karşılığında şiddetin hedefi olacaklar. Bu asla kabul edilemez. Toplumun bütün kesimleriyle sağlıkta şiddetin önüne geçmek için topyekûn bir mücadelenin başlatılmasını arzu ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim