Sağlık çalışanlarının beklemiş olduğu Ek ödeme yönetmeliği yaıymlandı. Yayımlanan yönetmelik sağlık çalışanlarını mutlu etmedi. Yapılan hesaplamalar dogru ise Ağustos ayında izin kullanmadan Covid-19 biriminde tam bir ay boyunca çalışan yüskek lisans mezunu bir sağlık çalışanın eline "1.650" lira, lise mezunun ise "750"  lira civarında bir para geçeçek. Bu rakamları verdikten sonra diğer birimlerde çalışanların alacaklarını düşenmeye çok da gerek yok. Ağustos ayında yıl boyunca çalışan, mücadele veren sağlık çalışanlarının aileleri ile bir arada olabilmek için izin aldıklarıda hesaplanır ise, ek ödeme yönetmeliğine göre "çalışma gün sayısı" hesaplaması yapıldıgında aslında  bu rakamlarında elde edilemeyecegi net olarak görülmekte. Bütün yıl çalıştıgı ve kanunların vermiş oldugu izin  hakkını kullandığı için cezalandırılan, hak edişi kesilen tek sağlık çalışanıdır herhalde...

Çünkü bazı kesimlerin hiç çalışmadıgı bir dönemde ara vermeden çalışan sağlık çalışanlarının özlük haklarının yetersizliği tüm halkın dilinde artık. Sağlık çalışanları hiç bir sendikaya bağlı olmadan sosyal medyada birleşmekte ve seslerini duyurmaya çalışmakta ve bu konuda da başarılı olmaktadır. 

 Aslında tüm sağlık çalışanlarını temsil eden sendikaların tepki göstermesi, basın açıklması yapması bundan. Ancak artık  sağlık çalışanlarını yapılan bu basın açıklamalarını da inandırıcı bulmuyor. İli basında sesini duyurmak için var gücü ile çalışan, açıklama yapan, eylem gerçekleştiren, pandemi döneminde maske-mesafe- hijyen kurallarına uyarak sağlık çalışanlarını ziyaret eden şube yönetimlerini tenzih ederek şunu belirtmek istiyor sağlık çalışanları, genel merkezin, genel başkanın paylaşımlarını "kopyala-yapıştır" ile yapılan paylaşımlara itibar etmiyor. Zaten 1500-1800 üyesi olan sendika başkanın paylaşımlarına baktıgınızda begeni- paylaşım sayısı 3-5 li rakamlar ile ifade edilyor ise düşünün aslında sağlık çalışanları arasındaki değer ve itibarınızı.

Senikanızın yaptıgı bir eylem kararı alıyorsunuz ve katılan kişi sayısı 10-20 ler ile idade ediliyor. Bu katılanlar ise yönetim kurulu üyeleriniz ve temsilcileriniz. Hiç düşündünüz mü  neden sağlık çalışanları kendi hakları için düzenlenen  yasal bir eyleme katılmaz. Öncelik ile kadın çalışanların çogunlukta oldugu sağlık sektöründe  sendika yönetimde kadın yönetici bazen hiç yok, bazende sembolik olarak bir kişi. Sendika yönetimlerini belirleyecek olan delege seçimleri neden sosyal medyadan duyurulmaz. Neden sağlık çalışanlarının mesaide olmadıgı günlerde müracaat istenir. Yada neden mesai saatinde çalışanların gidemeyeceği mekanlara müracat yapılması istenir. Neden. 

Kazara delege olmak isteyen yönetime girmek isteyen çalışana seçim sonrası mobbing uygulanır. Neden karşısına çıktıgına bin pişman edilir. Her türlü dedikodu yapılıp iftira atılır. Bunları bilen kişi sizinle aynı yolda yürür mü, yada karşınıza çıkmaya cesaret edebilir mi? Eylemlerinize destek veriri mi?

 Peki neden sendika da sendikalı olarak kalıyor. Bir umut, baskıya maruz kalmamak için. Sendikada değiştirmiyor  çünkü tüm sendikaların  has elemanları var, o elamanları için gereken yapıldıgı. zaman diğer çalışanlar için mücadele edilmiyor. Yapacak bir şey yok denip kapılar kapanıyor.   Falan kişi başkan olsun, falan kişi başkan yardımcısı olsun,  diğeri müdür , müdür yardımcısı olsun temsilci sorumlu olsun, eğitim biriminde yer alsın.

Sağlık çalışanları tüm bunları gördüpü için eylemlere destek vermiyor. Kapalı kapılar ardında konuşulanları duyuyor ve biliyor. Sonucun değişmeyeceğini görüyor. Eğitim toplantıları adı altında yapılan tatil anılarını, sosyal medaya paylaşımlarına şahit oluyor. Neden sendikaların kazançlarını ve harçamalarını yıl sonunda üyeleri ile paylaşmazlar. Bakıp görseler ya nereye ne kadar harcanmış. Böylece bahsedilen astronomik maaşların, giderlerin gerçek olup olmadıgı görülmüş olur.

 Sözleşmeli yönetici atamalarında yapılan pazarlıkları duyuyor, görüyor. Sizde o bizden bu olsun. Ama kesşnlikle şu olmasın. Sözleşmeli yöneticilerin odasında kapıda karşılanmak, her istegin emir telaki edilecegi kişilerin olmasını istemek. 

Kendi yönetim kurulu üyelerinin  sözleşmeli yönetici oldugu alanlar ile ilgili şikayetleri neden duymazdan geliyorsunuz. Sağlık çalışanları penceresi olmayan odalarda çalışıyor. Sağlık çalışanı 24 saat nöbet tutuyor, soyunma odasının, dinlenme odasının  penceresi yok. Sağlık çalışanları evden yemek taşıyor, hastane yemekleri yenmiyor diyor neden bir akşam habersiz gelip yemek teknik şartnameye uygun mu, hijyenik mi, gramajı yeterli mi diye bakmıyorsuznuz? Danışıklı olmadan

İşin özeti şu sağlık çalışanları artık sosyal medya aracılığı ile kendi sesini duyurma derdinde. Bence bir kendi başlarına başlatıkları eyleme verdikleri destege bakın, birde sizin kitlesel eylemlere verdiğin destege.

Elinizi başınızı arasına alıp düşünme zamanı gelmedi mi?

Editör: TE Bilisim