Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım uygulamada olan performansa dayalı döner sermaye sistemini eleştirerek ‘’düne kadar hekim dışı sağlık personeli döner sermaye alamazken, bugün artık sona gelinmiş, hekimlerimiz de döner sermaye alamaz olmuşlardır. Kalifiyeli hekimlerimiz çalıştıkları hastanelerden istifa edip, özel hastanelere haklı olarak geçmektedir. Bu sistem çökmüş açıkçası performans sistemi çöpe atılmıştır. Defalarca söylediğimiz ve Sağlık Bakanlığının ısrarla kulaklarını tıkadığı döner sermaye sistemi acilen revize edilmeli, sebep olduğu haksızlıkların ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir’’ dedi

Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım sağlık çalışanlarının performansını artırmaya yönelik yürürlüğe konulan döner sermaye sisteminin miadının dolduğunu belirterek, ‘’döner sermaye sisteminde günümüzde gelinen nokta, performansı artırmak yerine motivasyonu düşürmesi, haksızlık ve adaletsiz bir sisteme yol açması, işyeri barış ve huzurunu bozması yönündedir. Bu sistemin miadı dolmuş, son kullanma tarihi geçmiştir. Sağlık çalışanlarına yarar sağlamak şöyle dursun ciddi tahribatlar yaratmaktadır. Birçok hekim arkadaşımız çalıştıkları hastanelerden istifa ederek, kendilerine haklı olarak özel sektörde iş aramaktadır. Bu durum gelinen son noktadır. Aynı duyguları yaşayan hekim dışı arkadaşlarımız mecburiyetten ve mutsuz çalışmak zorundadır. Bu gidişata acilen dur denilmesi gerekmektedir. Bu Sistem, fedakarlıkla çalışan, emek veren sağlık çalışanlarının hak ettiği değeri, emeğinin karşılığını alamayan bir sisteme dönüşmüştür. Israrla defalarca söylememize rağmen 5 yıldır değiştirilemeyen sistem artık Sağlık Bakanlığının değil Türkiye’nin sorunudur’’ dedi.

Dağıtılabilir Döner Sermaye Oranları Artırılmalıdır

Dağıtılabilir Döner Sermayenin artırılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Özgür Yıldırım, ‘’sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmaması, yanlış uygulama ve yönelimlerin artması sistemi tıkayan paradigmalardan biridir. Örneğin bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler, döner sermaye havuzunun %25’ini oluştururken bugün bu ödemeler %80’inine karşılık gelmektedir. Sabit ek ödemelerin gün geçtikçe döner sermaye havuzunun büyük kısmını kaplaması sistemin açmazları olarak karşımızda durmaktadır. Böylece sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 14 yıldır sabit kalmaktadır. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, yüzde 1 hesaplanması yönünde kazanımlar elde edilmişse de bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda yüzde 46,5 yerine yüzde 39,5’u esas almaya devam etmektedir. Bu hesaba göre ne yazık ki dağıtılan tutarlar yüzde 37’nin altına düşmektedir’’ dedi.

Sağlık çalışanlarının can güvenliği olmadığını belirten Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, ‘’Neredeyse hemen her gün sağlık çalışanları şiddete daha da ötesinde yaralanmaya hatta ölüme maruz kalmaktadır. Sağlık çalışanlarının can güvenliği, gecesi gündüzü yoktur, bu hususta defalarca yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledik. Bir kez daha söylüyoruz. Bu denli zor şartlar altında hizmet üretmeye çalışanlar bir de aldıkları ücret ve yürürlükte olan günü geçmiş uygulamalardan dolayı sıkıntı yaşamaktadır. Sağlık çalışanları Türkiye’nin en önemli hizmetini dünyadaki meslektaşlarına oranla çok daha zor şartlar altında, çok daha düşük ücretlerle ve çok daha fazla mesai ile icra etmektedir. Sağlık çalışanlarımıza hak ettiği değer ve itibarı kazandırmak başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm bürokratlarımızın öncelikli meselesi olmalıdır. Sağlık – Sen İzmir 1 No’lu Şube olarak bir kez daha tekrarlıyoruz, miadı dolmuş, son kullanma tarihi geçmiş performansa dayalı ek ödeme sistemini günümüz şart ve enflasyonu ile oranlayın. Sağlık Uygulama Tebliğleri anılan adıyla SUT fiyatlarını artırın. Sağlık çalışanlarının huzurla çalışabilmesi için gerekli tedbir ve güvenlik önlemlerini alın. Aksi takdirde aksayan bir sağlık sistemi, dünyaca kabul görmüş ‘her şeyin başı sağlık’ düsturundan yola çıkarak, tüm ülkenin ortak sorunu olacaktır. Kendi psikolojik sağlık durumu iyi olmayan, kafasında birçok soru işareti olan, yarına güvenle bakamayan sağlık çalışanı ile mutlu ve güvende olan sağlık çalışanın ürettiği hizmet tabi ki aynı olmaz, olamaz zira bu tüm insanlık için geçerli insani bir olgudur’’ dedi.

Bakanlık Sınıfta Kalmıştır

İstifalar neticesinde kaybedenin Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, ‘’Sağlık Bakanlığı emek veren canla başla her yerde görev yapan sağlık çalışanlarına hak ettiği maddi ve manevi değeri vermemekte, sonuç olarak ortaya mutsuz, gelecekten umutsuz çalışanlar yaratmaktadır. Umudunu kaybeden sağlık çalışanları kamu hastanelerinde değil de özel hastanelerde kendilerine umut aramaktadır. Bu da bakanlığın sınıfta kaldığını göstermektedir, soruna çözüm olmadığı takdirde her geçen gün artan doktor istifalarıyla kamu hastaneleri kısacası Sağlık Bakanlığı kaybedecektir’’ dedi.

Editör: TE Bilisim