Samsun’da, Karadeniz bölgesinin her ilinden gelen hastaya hizmet veren Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde asansör krizi yaşandı. Bozulan asansörler, yüzünden hasta ve yakınları, merdivenleri kullanmak zorunda kalırken, sorun hastane yönetiminin müdahalesi ile çözüldü. Teknik sorunlardan dolayı Samsun’daki birçok kamu kurumunda problem yaşandığını kaydeden Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, ihalelerin uzun vadeli planlanarak yapılması gerektiğini ve yeterliliğin esas alınması gerektiğini söyledi.

HASTANE YÖNETİMİ ASANSÖRLERE MÜDAHALE ETTİ
Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin asansörlerinde yaşanan teknik sorunlardan dolayı 3-4 günlük aksama yaşandı. Hastane yönetimi, asansörlerdeki sorunu teknik bakım müdahalesi ile çözüme kavuşturdu. Hastanenin asansör sisteminde kurulduğundan bu yana teknik aksaklıklar yaşandığı kaydedilirken, bu sorunların zaman zaman onarımlarla çözüldüğü bilgisine ulaşıldı.

EĞİTİM ARAŞTIRMA’DA SICAKLIK 30 DERECE OLDU
Daha önce de Karadeniz bölgesindeki her kentten hastanın tedavi hizmeti almak için geldiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, havalandırma problemi yaşanmıştı. Sıcaklığın 30 dereceye kadar yükseldiği iddia edilen hastanenin, Yoğun Bakım Üniteleri ve ameliyathanelerde tedavi gören hastaların enfeksiyon riskiyle karşı karşıya oldukları kaydedilmişti. Sıcaklığın 30 dereceye ulaştığı üniteler, şirketin geçici yöntemi ile merkezi sisteme entegre edilmişti.

ÇAKMAK: İHALELERDE YETERLİLİK ESAS ALINMALI
Konuya ilişkin Gazete Gerçek’e açıklama yapan Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, sağlık kuruluşlarında teknik ihalelerin uzun vadeli planlama yapılmadan gerçekleştiğini, kısa süreli hizmetten sonra problemler yaşandığını belirtti. Hastane yönetimlerine teknik ihalelerde alınan hizmetlerin bir sorunlar zinciri olarak geri döndüğünü belirten Çakmak, ihalelerde yeterliliğin esas alınarak yapılması gerektiğini söyledi.

‘GENEL SEKRETERLİK ZAYIF FİRMALARA İHALE VERDİ’
Erdoğan Çakmak, “Hastanelerimizde maalesef bu tür teknik problemler sürekli olarak yaşanmaktadır. Bunlardan sonuncusu da şimdilik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanemizde yaşanmıştır. Bu problemlerin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği döneminde yapılan ihalelerde, zayıf firmalara iş verilmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Yapılan ihalelerde, TOKİ veya devletin firmalarına verilen işlerde sıkça aksaklık yaşandığını gözlemliyoruz. Hastanelerde kaba inşaatın yanı sıra teknik donanımlarının uzun vadeli düşünülmemesi, yani 15-20 yıllık planlama yapılmamasının sorunlar doğurduğunu hep birlikte görüyoruz” diye konuştu.

‘HASTANE YÖNETİMLERİ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR’
Hastane yönetimlerinin plansız işler nedeniyle ciddi sorunlar zinciri ile karşılaştığını kaydeden Erdoğan Çakmak, “Hastane yönetimler, resmen kucaklarında bomba buluyorlar. Sorunlarla boğuşuyorlar. Yöneticiler, yaşanan aksaklıkları ilgili teknik şartnameleri yenileyerek, bakımlarla veya geçici onarımlarla düzelttirmeye çalışıyorlar. Bu sistem yanlış bir sistemdir. Ne kadar yenilenirse yenilensin, ne kadar onarılırsa onarılsın inşaat gibi yapılan binalar, kalabalığa veya uzun vadedeki hizmet ihtiyacına cevap veremiyor, dayanamıyor ve çöküyor. Kısacası, uzun vadeli planlamalar yapılarak ihaleye çıkılmalıdır. Tam donanımlı sağlık hizmeti sunmak için atılacak bu adım, öncelikle Samsun’umuzun ve sonrasında ülkemizin faydasına olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Tolga BİRGÜCÜ-https://www.gazetegercek.com.tr/asansorler-4-gun-sonra-calisti/77890/

Editör: TE Bilisim