İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhittin Böcek ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyelerin resmi internet sayfaları üzerinden ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımların yapıldığını ve başvuruların devam ettiğini duyurdu.

Ayrıca Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri sosyal yardım haricinde ihtiyaç sahipleri için askıda fatura döneminin de devam ettiğini bildirerek kimlerin başvuru yapabileceğine dair bazı bilgiler verildi. Aşağıda hangi belediyelerin ne tür sosyal yardım yaptığı, askıda fatura platformu ile ihtiyaç sahiplerinin faturalarının nasıl ödendiği, sosyal yardım başvurusunun nasıl yapıldığına dair geniş bilgi verilmiştir.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İBB tüm ihtiyaç sahibi İstanbullulara, üreticilere alım garantisi ve teşvik, çocuklara süt dağıtımı, gıda yardımı yanı sıra engelli vatandaşlar ve evde bakıma muhtaç hastalar için çeşitli alanlarda sosyal yardım yapmaya devam ediyor. Sosyal yardımların yanı sıra, hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturan bir platform sayesinde, faturasını ödemekte güçlük çekenlerin faturaları ‘’askıda Fatura’’ ile ödenmesine aracılık ediliyor.

Askıda fatura ile faturalarınızı ödetmek veya ihtiyaç sahibi birisinin faturasını ödemek için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyelerine ait başvuru linkleri aşağıda verilmiştir.

KİMLER ASKIDA FATURA’YA FATURALARINI ÖDENMESİ İÇİN BIRAKABİLİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi;

Değerli Hayırsever Dostlarımız,

Buraya askıda fatura bırakan ihtiyaç sahipleri, hane içi kişi başı geliri 775 Tl ve altı olduğunu sosinc.ibb.gov.tr adresine online başvuru esnasında beyan eden vatandaşlarımız olup, bu rakamın üzerinde geliri olanların askıya fatura bırakmaları mümkün değildir.

Yeni ihtiyaç sahiplerinin listeye girmesi nedeniyle, aşamalı olarak yeni faturalar da sisteme eklenmektedir.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yardımlara yalnızca aracılık yapmakta olup, siz yardımsever dostlar doğrudan yardıma muhtaç kişinin faturasını ilgili kurumuna ödemektesiniz. Ödemeleri kabul eden kurumun veya ödemeye aracılık eden kurumun işlemlerinde zaman zaman aksamalar olabileceğinden, yarım kalan ödeme işlemlerinizi tekrarlamanızı öneriyoruz.

Tüm zorlukları yenmeyi Birlikte Başaracağız!

İSKİ ve İGDAŞ faturaları için düzenlediğimiz ‘Askıda Fatura’ dayanışması ise devam edecek. Sosyal yardım formu sadece ‘Askıda Fatura’ dayanışması için doldurulacaktır.

İBB SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak salgın sürecinde ortaya çıkan ekonomik zorluklar ve geçim sıkıntısı nedeniyle 1 milyondan fazla ailemiz sosyal yardım almak için belediyemize başvurdu. Sosyal yardım incelemesinde İBB olarak vatandaş beyanını doğru kabul ederek yardımlara başladık. Ne yazık ki Mayıs ayında olağanüstü toplanan İBB Meclisi’nde AK Parti ve MHP Grubu’nun oyları ile vatandaş beyanı yeterli görülmedi, belediyemizin evlerde tespit yapması kararı alındı. Bu sebeple üzülerek belirtmek isteriz ki, bugünden itibaren sosyal yardım talebi alamayacak, mevcut müracaatları tespite başlayacağız’’ denildi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM

Neye ihtiyacınız varsa öncelikli olarak Resmin Üzerini tıklayınız. Ardından açılan sayfa üzerinden yer alan 4 farklı sosyal yardım için istenilen yardım butonunu tıklayınız ve başvuru kaydınızı oluşturunuz.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Ankara il sınırları içinde yaşayan ekonomik sıkıntı içerisindeki vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarından olan gıda ve temizlik malzemesi, yakacak, ekmek, eğitim (bot-kaban, çanta, kırtasiye) ihtiyaçlarını belirli bir süre karşılamak; toplumsal barışın ve yoksulluklardan kaynaklanan suçların ortadan kalkmasına destek olmak, mağdur durumdaki insanlarımıza zor şartlarda yaşam desteği vermek.

Ayrıca; Belediyemiz, imkânları nispetinde dünyanın ve Türkiye’nin herhangi bir yerinde, doğal ve insan kaynaklı afetlerin etkilerinden savunmasız insanların etkilenme derecelerini azaltarak, afetlerden sonra ortaya çıkacak insani ihtiyaçları gidermek amacıyla yardımlar yapmaktadır.

KİMLERE HİZMET VERİYORUZ ?

Ankara il sınırları içinde yaşayan, müdürlüğümüze yoksulluk belgesi ile adrese dayalı aile beyanı ve nüfus cüzdan fotokopileri ile tarafımızdan doldurulan başvuru formu beraberinde müracaat edenler SGK taramasından sonra; adresinde yapılan sosyal inceleme ile birlikte, aylık gelirleri TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından belirlenen açlık ve yoksulluk sınırları altında kalan, ailelere yardımlarımız düzenli olarak verilmektedir.

GIDA-TEMİZLİK MALZEMESİ YARDIMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI:

Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları dahilinde oturuyor olmak.

Ailenin gelirinin TÜİK yoksulluk sınırları altında olması.

Sosyal inceleme sonucunda yardım komisyonun belirlediği puanlama sisteminden 100 ve üzeri puan almış olmak.

GIDA-TEMİZLİK MALZEMESİ YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI:

Muhtarlıktan alınan fakirlik ilmuhaberi,

Adrese dayalı hane halkı aile beyan fişi

18 yaş üzeri aile bireylerinin nüfus cüzdanının aslı ve nüfus cüzdan fotokopileri

Doldurulmuş başvuru formu.

Yakacak (İthal kömür) Yardımından Yararlanma Şartları:

Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları dahilinde oturuyor olmak.

Ailenin gelirinin TÜİK yoksulluk sınırları altında olması.

Sosyal inceleme sonucunda yardım komisyonun belirlediği puanlama sisteminden 100 ve üzeri puan almış olmak.

İkametgahın doğalgazlı olmaması.

Yakacak (İthal Kömür) Yardımı Başvuru Şartları:

Muhtarlıktan alınan fakirlik ilmuhaberi,

Adrese dayalı hane halkı aile beyan fişi

18 yaş üzeri aile bireylerinin nüfus cüzdanının aslı ve nüfus cüzdan fotokopileri

Doldurulmuş başvuru formu.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM BAŞVURU İLETİŞİM NUMARALARI

Merkez İletişim

Adres: Osmanlı İş Merkezi

Yeni Etlik Caddesi No:103

Etlik-Keçiören/ANKARA

Telefon: (0312) 322 11 33

(0312) 322 45 47

Sincan Şube

Adres: Atatürk Mah Peçenek Caddesi No:116

Telefon: (0312) 276 22 31

Sosyal Yardımlar Çubuk Şube

Adres: Yavuz Selim Mahallesi  PTT Caddesi No:7/A

Çubuk/ANKARA

Telefon: (0312) 837 99 29

Altındağ Yardım Birimi

Adres: Önder Mah.Altunay Cad. No:70 Siteler

İtfaiye İçi Altındağ/ANKARA

Telefon: (0312) 348 44 84

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Koronavirüsün etkisi altında olduğumuz bu zorlu süreçte, MESKİ olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı yalnız bırakmıyoruz. Maddi güçlük nedeni ile su faturasını ödeyemeyen aileler için 'Askıda Fatura' dönemini başlatıyoruz. Yardımsever vatandaşlarımızın kampanyamıza desteklerini bekliyoruz.

Haydi Mersin iyilik için yarışalım.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs salgını sürecinde gelen talepler doğrultusunda sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü yurttaşların sıcak yemek ihtiyaçlarını büyük bir hızla karşılamaya devam ediyor. Büyükşehir’in Aşhanesi’nde pişen yemeklere usta aşçılar hem kaliteli malzemeleri hem de sevgilerini katıyor. Aşhane’de bazen hep bir ağızdan şarkılar ve türküler söyleniyor bazen de yemek pişen kazanlarla ustalar ritim tutuyor. Şu anda günlük 9 bine yakın yurttaşın evine ücretsiz ve sıcacık yemek hizmeti sunan Büyükşehir, aradan geçen 71 günlük süreçte yurttaşlara 400 bin yemek paketi ulaştırdı. 

Usta aşçılar aşlara aşklarını katıyor

Sabah saatlerinde evlerinden çıkan usta aşçılar, Aşhane’nin mutfağında buluşuyor. Önlüğünü giyen aşçılar, güne sıcacık şarkılarla başlıyor. Büyükşehir’in 65 yaş üstü yurttaşlar için sürdürdüğü Evde Yemek Hizmeti, “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” sloganıyla evlere ulaşıyor. İşin mutfağındakiler ise işlerine aşkla sarılıyor. Ustalar bazen bir kazanın etrafında buluşarak şarkılara eşlik ediyor bazen de karıştırdıkları kazanlarla şarkılara ritim tutuyor.

İlk gün 150 paketle başlayan hizmet 71 günde 400 bine ulaştı

65 yaş ve üstü yurttaşlar, sokağa çıkma yasağının başladığı 22 Mart’tan itibaren Büyükşehir’e ulaşarak, yemek taleplerini iletti. Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaş almış vatandaşların yemek ihtiyaçlarını hızla karşılamaya başladı. “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” sloganıyla yola çıkan Büyükşehir’in kent merkezindeki Aşhanesi’nde günlük olarak pişen yemekler öğle saatlerinde araçlara yüklenerek, 65 yaş üstü yurttaşların evlerine sıcak ve ücretsiz olarak götürüldü.

Büyükşehir, süreç içerisinde bünyesine Tarsus’ta da bir Aşhane kattı. Büyükşehir ekipleri, şu anda 9 bine yakın yurttaşın evine yemek hizmeti veriyor. Büyükşehir’in 65 yaş üstü yurttaşlara ilk gün 150 paketle başlayan yemek hizmeti, aradan geçen 71 günlük süreçte 400 bine ulaştı.

“Şu an itibariyle 400 bin sayısına ulaşmış bulunuyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, gelen başvurular doğrultusunda şu anda günlük 9 bine yakın yurttaşa ulaştıklarını belirterek, “Pandemi sürecinde 65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağının geldiği 22 Mart’tan itibaren, başvurulara istinaden vatandaşlarımızın evlerine yemek götürmeye başladık. İlk günkü çalışmamız 150-200 kişi civarındayken şu anda günlük ortalama 9 bine yakın yemeği 65 yaş üstü vatandaşlarımızın evlerine servis ediyoruz. Şu an itibariyle 400 bin sayısına ulaşmış bulunuyoruz” dedi.

“Bu süreç içerisinde vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık”

 Aradan geçen 71 günlük süreçte 65 yaş üstü yurttaşların önemli bir ihtiyacını karşıladıklarını ve olumlu geri dönüşler aldıklarını da sözlerine ekleyen Gökayaz, “Bu süreç içerisinde vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Yasak olduğu için 65 yaş üstü vatandaşlarımız dışarıya çıkamadı. Ondan dolayı beslenmeyle ilgili bir problem ortaya çıktı. Bu açığı kapatmak için böyle bir çalışma yapmayı uygun bulduk. Tabi bu çalışmanın vatandaşlarımızın dışarıya çıkmamaları ve herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmamaları açısından da olumlu bir etki yarattığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bu kapıdan girdiğimizde enerjimizi yüksek tutuyoruz”

Büyükşehir’in merkez Aşhanesi’nin baş aşçısı Durdu Gürbüz, bazen bir şarkıya başlayarak ekibin motivasyonunu artırdığını söyledi. Yüksek bir enerjiyle güne başladıklarını belirten Gürbüz, “İşimizi severek yapıyoruz. Severek yapmazsak olmaz zaten. Ekibimi çok güzel motive ettiğimi düşünüyorum. Koordineli, güzel bir şekilde çalışıyorlar. Burada yeri geliyor şarkılarla, türkülerle motive oluyoruz. Güzel bir iş çıkarttığımızı düşünüyorum. Biz bu süreçte vatandaşlarımıza dokunmaya çalıştık. Ellerinden tutmaya çalıştık. Evdekiler de bu süreçte bize çok yardımcı oluyor. Biz bir ekibiz. Bu kapıdan girdiğimizde enerjimizi yüksek tutuyoruz. Tabii bu ekip ruhunu oluşturmak hiç kolay değil. O yüzden enerji yüksek olsun diye baş aşçı olarak bazen bir şarkıya, türküye girerek ‘Arkadaşlar hadi!’ diyorum. Burası enerjisi yüksek bir yer” ifadelerine yer verdi.

 “Personel çok iyi eğitilmiş, çok saygılı. Yemekler de çok güzel”

Mezitli İlçesi Yeni Mahalle’de yaşayan 71 yaşındaki emekli astsubay Faik Gök, Büyükşehir’in 65 yaş üstü yurttaşlar için gösterdiği ilgi ve sunduğu hizmetten memnun olduğunu dile getirdi. Gök, “Ben ‘Sadece yemek istiyorum, başka bir şey istemiyorum’ dedim. ‘Başka bir ihtiyacınız var mı?’ diye sordular, ‘Hayır’ dedim. Sağ olsunlar, sokağa çıkma yasağı başladıktan sonra devamlı geldiler. Personel çok iyi eğitilmiş, çok saygılı. Yemekler de çok güzel, aşçılara teşekkür ederim. Başta Başkanımız olmak üzere hepsine çok teşekkür ederim” dedi. 

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Başkan Zeydan Karalar, ‘’İstiyoruz ki verdiğimiz sosyal yardımlar gerçekten ihtiyacı olanlara gitsin. Yardım paketlerini, nakdi yardımı gerçekten durumu çok kötü olan insanlara ulaştırmak istiyoruz. Vatandaşlarımıza buradan çağrıda bulunuyorum. İhtiyacınız yoksa lütfen sosyal yardım talebinde bulunmayın. Aksi halde gerçekten ihtiyacı olan, yiyecek ekmeği bulunmayan insanlarımızın hakkını yemiş oluruz” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesinden gıda, nakit para ve diğer yardımlarınız için ALO 153’ü aramanız gerekmektedir.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yapılan sosyal yardımlarla ilgili şu ifadeleri kullandı;

‘’Salgın nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlarımızın yanındayız. Dayanışma platformumuz ve gönüllü hayırseverlerimizle el ele vererek ihtiyaç sahiplerine ulaşacağız. Bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatacağız’’ dedi.

Editör: TE Bilisim