gaziantephaberler.com'dan Mehmet TAŞCI'nın Özel Haberi;  

Koronavirüs sürecinin tartışılmaz kahramanları sağlık çalışanları bir yandan şifa dağıtmaya çalışırken bir yandan da ekonomik sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalıyor.

Ailelerini ve çocuklarını günlerce görmeme pahasına görevlerini yerine getiren ve Koronavirüs ile mücadelede adeta kahramanlık destanı yazan sağlık çalışanları canları pahasına sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. Sağlık çalışanları, Koronavirüs’e yakalanma riski en yüksek gruplardan biri olarak görülürken Gaziantep’te şu ana kadar 757 sağlık çalışanı Koronavirüs’e yakalandı. Buna rağmen görevlerinin başında olan sağlık çalışanları ek ödeneklerini alamıyor ve maddi olarak zor günler yaşıyor. Bu durum sağlık çalışanlarının motivasyonlarını adeta yerle bir ederken, birçok sağlık çalışanının bu durumu protesto etmek için eylem hazırlığında olduğu öğrenildi. Sağlık çalışanlarının bu mağduriyetlerinin giderilmesi adına konuya Sağlık Bakanlığı’nın el atması bekleniyor. Ayrıca yerel yöneticilerden de sağlık çalışanlarına destek paketleri hazırlanması bekleniyor.

Gaziantep’te sağlık çalışanları bir yandan kendi canlarını hiçe sayarak şifa dağıtmaya çalışırken bir yandan da ekonomik sıkıntılarla mücadele etmeye çalışıyor. Koronavirüs sürecinde tüm dünyada alkışlanan, Türkiye’de de pandeminin tartışılmaz kahramanları olarak ön plana çıkan sağlık çalışanlarının ekonomik olarak gösterdikleri kahramanlığın karşılığı verilmediği öğrenildi. Haziran ayından bu yana hiçbir şekilde döner sermaye ve ek ödenek alamayan sağlık çalışanları, pandemi sürecinin getirdiği hayat pahalılığı karşısında zor günler yaşamaya başladı. Sağlık çalışanları, adeta gecesini gündüzüne katarak ve ailesini ve çocujlarını dahi günlerce görmeden sağlık hizmeti sunuyor, ancak buna rağmen ek ödenek alamayan sağlık çalışanları bu durumu protesto etmek amacıyla bir eylem yapma hazırlığına girdiler. Döner sermaye ve ek ödeneklerini alamayan sağlık çalışanları, bir yandan her an Koronavirüs’e yakalanma riskine karşı kendi canlarından endişe ederken diğer yandan da Koronavirüs’e yakalanan hastalara şifa dağıtmaya çalışıyor.

YEREL YÖNETİCİLERDEN DESTEK BEKLENİYOR

Sağlık çalışanlarının ek ödenek ve döner sermaye ödemelerinin düzenlenmesi ve hesaplarına yatırılmsı için Sağlık Bakanlığı’nın çalışma yapması beklenirken, Gaziantep’te de yerel yöneticilerden sağlık çalışanlarının birtakım beklenti ve taleplerinin olduğu öğrenildi. Daha önce Gaziantep Valisi Davut Gül’ün Zimem Defteri Geleneği’ni devreye sokarak mahalle bakkallarını borç defterlerini satın alması, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından birçok alanda ekonomik hamleler gerçekleştirmesi, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nun dar gelirli vatandaşlara nakdi yardımda bulunması, dükkanlarını bir süre kapalı tutan esnafa yönelik destek paketlerinin sunulması Gaziantep’te takdirle karşılanmıştı. Şimdi de benzer bir şekilde kent yöneticilerinin el birliği ile sağlık çalışanları için birtakım destek paketleri hazırlaması bekleniyor. Sağlık çalışanlarının elektrik, su ve doğalgaz faturalarının 2-3 aylık kısmının silinmesi ve kendilerinden tahsil edilmemesi gibi bir çalışma yapılması için yerel yöneticilerin harekete geçmesini bekleyen sağlık çalışanları adeta 4 gözle yerel yöneticilerden bu konuda gelecek adımı bekliyor.

EN RİSKLİ MESLEK GRUBU ONLAR

Gaziantep’te hayli yüksek olan Koronavirüs vakaları karşısında virüse yakalanan vatandaşların tedavi alması için uğraşan sağlık çalışanları aynı zamanda Koronavirüs’e yakalanma riski en yüksek meslek grubunu teşkil ediyor. Gaziantep’te şu ana kadar 757 sağlık çalışanı Koronavirüs’e yakalanırken bunlardan 565’i iyileşerek görevlerine yeniden döndü. Şu anda Gaziantep’te toplam 191 sağlık çalışanının Koronavirüs testi pozitif çıkmış durumda ve bu 191 sağlık çalışanı tedavi görüyor. 1 sağlık çalışanı yoğun bakımda tedavi görürken 141 sağlık çalışanı evinde tedavi görüyor. Şu ana kadar Koronavirüs dolayısıyla Gaziantep’te 1 sağlık çalışanı da yaşamını yitirdi.

MORALLER SIFIR

Sağlık camiasında Koronavirüs vakaları hayli yüksekken ve sağlık çalışanları buna rağmen canları pahasına görevlerinin başındayken bunların sadece alkışlanarak ödüllendirilmesi ise sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu adeta yerle bir etmiş durumda. Hastanelerde gün boyu tulumun içinde yüzleri maskeli, elleri eldivenli çalışmak durumunda kalan ve çoğu zaman günlerce ailesini ve çocuklarını göremeyen sağlık çalışanlarının bu zor şartlar altında sağlık hizmeti vermeye çalışırken bir yandan da ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalmış olması sağlık camiasını hayli olumsuz etkiliyor.

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI DEVREYE GİRMELİ

Durum karşısında tükenmişlik sendromu yaşayan saplık çalışanlarının bu şartlarda ne kadar sağlıklı hizmet verebilecekleri de tartışma konusu olurken, sağlıkçıların ekonomik şartlarının düzeltilmesi, ayrıca da yerel yöneticilerin sağlıkçılara yönelik destek paketi hazırlayarak evlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını sildirmeleri bekleniyor. Sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Vali Davut gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’ndan hamleler bekleniyor.

Editör: TE Bilisim