BDDK’dan altın alımında ertesi gün hesaba aktarma kararı

GÜNLÜK 100 GRAMDA HESABA GEÇİŞ ERTESİ GÜN
BDDK'nın kararına göre, gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alımında hesaba geçiş ertesi gün olacak. BDDK geçen sene yine 21 Mayıs'ta gerçek kişilerin bankalardan 100 bin dolar üzerinde döviz alış işlemlerinde hesaba geçişin ertesi gün olmasına karar vermişti. Amaç gün içi al-sat işlemlerinin önüne geçerek fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek.

ÖNEMLİ KARAR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), altın alımı işlemlerine dair önemli bir karara imza attı. Bugün duyurulan ve yarından itibaren geçerli olacak karara göre, gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılması ve/veya kullanıma açılması bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilecek.

Kararın gerekçesi olarak “finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını temin etmek” ifadeleri kullanıldı.

DOLARDA DA SINIR VAR: 100 BİN
BDDK, 21 Mayıs 2019’da da, gerçek kişilerin bankalardan 100 bin dolar üzerinde döviz alma işlemlerinin 24 saat sonra hesaplara geçme kararı almıştı. Kurum açıklamasında amaçlarının günde birden çok al-sat yaparak dövizi hareketlendirenler olduğunu söylemişti.

'FİZİKİYE YÖNELİM ARTACAKTIR'
Tera Yatırım’dan ekonomist Enver Erkan, 100 gram üzeri altın alımı yapıldığında hesaba 1 gün sonra geçeceğini belirterek “Bu karar gün içi işlemlerin önüne geçer. Aynı gün gün içi fiyat hareketine bakarak alım yapmanız mümkün olmayacak. Fiziki işlemlere yönelim artacaktır” dedi.

Valör, işlemin yapılış tarihi ile gerçekleşme tarihi arasındaki farkı tanımlamak için kullanılıyor. Valör tarihi, işlemin fiilen gerçekleştiği tarih anlamına geliyor.

Editör: TE Bilisim