Kamu personelleri arasında uygulanan 3+1 sözleşmeli modeli ile ilgili sorunlar halen çözüme kavuşturulmadı.

2018 senesinde uygulanmaya başlanan 3+1 modelinde çalışanlar kadroya geçerken 2018 öncesinde girenler ise süresiz sözleşme mağduru oldu. Memurlar sorunun çözülmesini beklerken yaşanan iki farklı kadro uygulaması aynı kurumda çalışan kamu çalışanları arasında da sorunlara yol açıyor.

Bazı kurumlarda 2018 yılında uygulanmaya başlanan süreli sözleşme uygulaması ile işe başlayanlar 3 senelik çalışmalarının sonucunda kadroya geçiş hakkı kazandı. Kurumlarda uygulanan süreli ve süresiz sözleşmeli uygulamaları birçok mağduriyete yol açmaya devam ediyor. Bu iki farklı uygulamanın sonucunda bir taraf kaç yıl çalışırsa çalışsın atama yapılamazken diğer taraf 3+1 yıl çalışarak kadro hakkı kazanabiliyor. 2018 yılında getirilen 3+1 sözleşmeli çalışma düzenlemesi ile birçok çalışan kadroya girerken, 2018 öncesi çalışan süresiz sözleşmeli çalışanların ataması yapılmadı.

AYNI STATÜYE FARKLI UYGULAMA

3+1 sözleşmesinin geçerli olmasından önce işe giren bir kamu çalışanı süresiz sözleşmeli olarak çalışırken bu tarihten sonra aynı şartlarla işe alınan başka bir kamu çalışanı ise 3 yıl çalışarak kadroya geçip, 1 yıl sonra da tayin isteme hakkına sahip olabiliyor. Kamuda ortaya çıkartılan aynı statüye çok farklı uygulamalar, çalışanlar arasında eşitsizliklere yol açıyor.

SÖZLEŞMELİLER İKİNCİ BİR AYRIMA UĞRAMADAN KADROYA ALINMALI

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Sekreteri Mehmet Alper Öğretici, kamu içerisinde birçok ayrımın bulunduğuna dikkat çekerek, sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu. Öğretici, “Kamuda kadrolu, sözleşmeli ayrımı var iken bir de sözleşmeliler arasında süreli ve süresiz sözleşmeliler olarak ayrım bulunmaktadır. Devletin asli ve sürekli işleri kadrolu çalışanlar eliyle yürütülmelidir. Kadrolu ve sözleşmeli ayrımı kaldırılmalı, tüm sözleşmeliler kadroya geçirilmelidir. Bu süre zarfında ise süresiz olarak çalışan sözleşmeliler ikinci bir ayrıma gerek kalmaksızın süresini dolduranlar bekletilmeden kadroya geçirilmelidir.

Mehmet Fahri Özkan

Editör: TE Bilisim