Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif ile, evli olan Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneğinin artırılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 09.07.2020 Ümit Yılmaz/ Düzce Milletvekili

GENEL GEREKÇE

657 sayılı devlet memurları kanununun 202 nci maddesinde: “ evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir." Hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ile devlet memurlarının aile geçimine katkı sağlanması esas alınmıştır. Toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alan memurların aile yardımında da artış olmaktadır. Ancak hayat şartlarının pahalılığı birçok aile de olduğu gibi memurların aile yaşantısında da geçim sıkıntısı yaratmaktadır. 2019 Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte aile yardımlarında da artış meydana gelmiştir. Buna göre, eşi çalışmayan memur için eş yardımı 332 TL 0-6 yaş çocuk yardımı 73.03 TL 6 yaş üstü çocuk yardımı 36.52 TL'dir. Bu ekonomik şartlarda bahsi geçen yardım miktarı yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle 657 sayılı devlet memurları kanunun 202 nci maddesinde düzenleme yapılarak memurların eş ve çocuklarının yardımında iyileştirme yapılması zaruri görülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE-1 Evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneğinde artış yapılması, devletin her kademesinde her şartta çalışan memurlarımızın daha refah içinde yaşaması öngörülmektedir.

MADDE-2 Yürürlük maddesidir. 

MADDE-3 Yürütme maddesidir. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

  MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesinin ikinci fikrasında yer alan “1500” ibaresi “3000” şeklinde, “250” ibaresi “500” şeklinde ve “bir kat” ibaresi “iki kat” şeklinde değiştirilmiştir. 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

  MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

Editör: TE Bilisim