Silvan'da 2016 yılında bin bir türlü oldu- olacak tartışması sonucunda 2020 yılında yapımı “tamamlanan” yeni devlet hastanesinde sorunları halen bitmek bilmiyor.

Silvan’daki eski hastanenin ismini taşıyan ve yeni binaya da ismini veren Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi 2016 yılına yapımına başlandı. Silvan ilçemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 27 bin metrekarelik alanda inşa edilen; ‘Dijital hastane’ olarak tasarlanmış 150 yatak kapasiteli binası ile son model teknik donanımla donatıldığı söylenen hastane hizmet sunumuna 2020 yılında başladı.

Bin bir türlü eziyet ile açılan, açıldıktan sonra da meydana gelen bunca teknik sorunları olan bir binanın ise ön kabulün nasıl yapıldığı ise akıllarda soru işareti olarak kalmaya devam ettiğini göstermektedir.

Yıllardır yılı annesinin ak sütü gibi hak ettiği sağlığa erişim hakkından faydalanamayan ilçe halkı, böylesine büyük ve modern hastanenin hizmete girmesini büyük heyecan ve memnuniyet ile karşılanmıştı.

Hastanede bin bir özveri ve fedakarlıkla çalışan sağlık emekçileri de yine daha rahat koşullarda hizmet verecekleri için oldukça memnundular.

Ancak iş sadece yeni bir hastane açmak ile olmuyormuş. Hastanede tespit edilen ve bizlere iletilen bir an önce çözüm beklenilen birkaç hususu ifade etmek isterim.

-Personel ve teknik yetersizlikten ötürü acil ünitesinde Zaman zaman hasta yakınları ve sağlık çalışanları arasında tartışmalar yaşandığına hep birlikte şahit olmaktayız.

-150 yataklı Silvan Dr Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde MR (manyetik Rezonans) Görüntüleme Merkezi'nin olmaması 100 bin nüfuslu bir ilçede yaşayan vatandaşlara reva mı? MR (manyetik Rezonans) için vatandaşlar Batman, Diyarbakır veya Bismil ilçesine sevk ediliyor. MR (manyetik Rezonans) istenilen bir hasta Batman, Diyarbakır ve Bismil İlçesinde MR sonuçlarını aylarca beklemek zorunda kalıyor. MR (manyetik Rezonans) bir an önce çözüm bulunması gerekiyor hastalar daha fazla mağdur edilmemelidir.

-Silvan'daki Personel yetersizliği (özellikle dal veya branş uzman hekimin olmayışı) ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır.

Her gün 1500 ile 2 bin hastanın tedavi olmak için başvurduğu 150 yataklı Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Hastanesinde, bazı polikliniklerde doktor olmayışı ya da yetersiz olması halkı canından bezdirdiği gibi vatandaşların tepkisine de neden olmaya başladı. Bu tepkiler gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Özellikle de acil serviste uzman veya icapçı branş hekimlerinin bulunmaması hastaneye başvuran hastalarda mağduriyete neden olduğu belirtilmekte ve hatta can kayıplarına neden olduğu da bilinmektedir.

Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Hastanesi ayrıca konumunda dolayı sadece Silvanlılara değil, Hazro, Kulp'tan gelen hasatlara da bakmak zorunda kalıyor.

-Silvan'da doğum oranının yüksek olması nedeniyle kadın hastalıkları polikliniğinde sadece bir kadın doğum uzmanı olması silvan halk sağlığının geleceği açısından ciddi sorunlar doğurmaktadır; Bebek ölüm oranlarını arttırdığı ve gebe kontrol/ izlemi yapılmadığından engelli bebek doğumlarının artışına şahit olmaktayız.

-Dünyada ölüm oranı en yüksek hastalığın Kalp ve damar hastalıkları olduğu bilinmektedir. Bu bütün Türkiye için de geçerli iken özellikle bölgemizde çok daha fazla ölüme neden olmaya devam etmektedir. Ancak 150 yataklı Hastanemizde hastalık tanı ve tedavi ünitelerindeki yetersizlikler, tek bir Kardiyoloji uzmanın olması nedeniyle son dönemde artan kalp krizi vakalarına müdahale edilememekte, gelen hastalar alelacele Diyarbakır veya batman il merkezindeki hastanelere yönlendirilmektedir. Geciken erken müdahale ise can kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde 38 yaşındaki genç bir hastanın saatlerce acil ünitesinde bekletilmesi ve ölümle sonuçlanması bir çok tartışmaları da beraberinde getirdi. Silvan ilçesinde artan kalp krizi vakalarına karşın Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi acil ünitesinde icapçı Kardiyoloji uzmanın olması en temel gerekliliktir.

Günümüz pandemi sürecinde sağlığa erişimin ciddi önem taşıdığı ilçemizde; iş işten geçtikten sonra değil hemen şimdi, bütün ilçe halkı adına yetkililerden kutsallık taşıyan ve insan yaşatmaya yönelik sağlık hizmeti sunan kurumlarımızdaki eksiklikler konusunda gerekli tedbirleri almalarını talep ediyorum. Yetkililerimizin bu konudaki hassasiyetlerine ve bir an önce çözüme kavuşturacaklarına inanıyorum.

Saygılarımla

İhsan Yılmaz-guneydoguekspres

Editör: TE Bilisim