Yasa, yönetmelik ve genelgeler bilindiği üzere Kamu kurum ve kuruluşlarda uygulanmak üzere yayımlanır. Ancak sağlıkta uygulamaya geçmeyen, görmezden gelinen yasa, yönetmelik ve genelgeler vardır. Biz uygulanmayan yasa,yönetmelik ve genelgeleri kısa başlıklar halinde sıralarsak;

  • Görevde yükselme sınavı mevzuatta yer almasına rağmen,  yapılmamakta ve yönetici atamalarında uygulanmamaktadır
  • Geçici görevlendirme süreleri mevzuatta ve resmi yazıya rağmengeçici  görevlendirme sürelerinde ve kurallar dahilinde yapılmamaktadır. İl-ilçe sağlık müdürlüü ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeler 1 yıllık olabilmekte ve her yıl mütemadiyen uzatılmaktadır.
  • Alan dışı çalıştırılmaması resmi yazısına rağmen başta il sağlık müdürlüklerinde olmak üzere hukuk büro, mutemetlik, personel özlük, disiplin, sicil vb alannlarda görevlendirmelerin devam etmesi
  • Resmi Gazetede yayınlan Uzman ebe ve hemşire kadrosunun özlük hakları verilmemektedir.
  • Resmi Gazate yayımlanan hemşirelik yönetmeliğine rağmen servis sorumluları uzman ebe ve hemşirelerden yapılmamaktadır
  • Resmi Gazete yer almasına rağmen servis sorumluları uzmanlığını ebelik ve hemşirelik lisans mezunları arasından yapılmamaktadır. Lisans alanı farklı olan, önlisans yada lise mezunları lisansı ebelik ve hemşirelik olanların olduğu kurumlarda servis sorumlusu olarak atanabilmektedir.
  •  Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde net olarak beşirtilmesine rağmen servis sorumlularına nöbet yazılmaktadır.
  • Mümkün mertebe nöbetsiz çalışılacak birimlerde 25 yıl ve üzeri çalışan personelin değerlendirilmesi yazısına rağmen her geçen gün 25 yıl ve üzeri personelden  nöbet hizmetini aksatmaması beklenirken daha 10 yılını tamamlamış persone enfeksiyon, kalite, eğitim, servis sorumlusu, koordinatör, sağlık abkım hizmetleri birim sorumlusu v.b hizmetler adı altında nöbetsiz birimlerde görevledirilmektedir.

Yukarıda tüm yazılanlar uygulanmamakta ve personelin tüm kuralları bilmesi ve uygulaması beklenmektedir. Sağlık persoenelide yöneticilerinin ve sendika temsilcileri aracılıgı ile yayınalanmış olanyürülükte aolan yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasının sağlanmasını beklemektedir. Toplu sözleşme görüşmelerinde bu konular gündeme gelse ve çözüme bağlansa. Hiç bir yasa ve yöetmelikte olmayan, yasal olarak sorumluluk ve yetkilerinin belli olmadığı sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu, koordinatör, gündüz süpervizörü v.b adlar altında yapılan görevlendirmelerin sona erdirilmesi konusında mutabakata varsa güzel olmaz. O zama personelin,hak, hukuk ve liayakata olan inacı artmaz mı?

Editör: TE Bilisim