Uzman unvanlı personel,  ayrıcalıklı haklara sahip ve daha spesifik işlerle uğraşan bireylerdir. Sağlıkta Sözleşmeli Kadroda atanan uzmanlar dışında uzman atamaları nasıl olmakta, kısaca bakalım.

 Üniversitenin herhangi bir bölümünde en az 4 yıllık fakülte mezunu olmak 

KPSS A grubu sınavlarında İstatistik, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme ve İktisat sorularını çözerek Tüm A grubu puan tiplerinde başarılı olmak

 İngilizce yabancı dil puanı istendiği için YDS sınavına girip, 70 puan almak

 Yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmak

Tabi hemende uzman olunmuyor. Önce uzman yardımcısı sonra uzman olunuyor. Mesela tez hazırlamanız ve savunma sınavınızı geçmeniz gerekiyor. Sağlıkta Sözleşmeli Yönetici kadrosunda atanan uzmanlara bakıyorsunuz daha uzman olduğu alandaki mevzuattan haber yok.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde de uzman atamaları bu kriterler doğrultusnda yapılmakta iken Sözleşmeli Yönetici kadrolarında atanan uzmanarada bu kriter aranmamakta. Öğretmenler uzman olabilmek için eğitim alıp sınava girmekte. 6 yıl Tıp okuyan doktor  uzman ünvanı alabilmek için sınava girmekte ve üzerine bir dört yıl daha okumakta. 

Yine aynı Sağlık Bakanlığında alanında yüksek lisans yapan ebe ve hemşireye uzman ünvanı veriliyor ama maaşındaki artış 200 lira gibi komik bir rakam olmakla birlikte, lise mezunu bir çlaışan amiri yapılmakta. 

Yine aynı sağlık Bakanlığında Lisans mezunu olmak dışında (alanın ne olduğu hiç önemli değil)  hiç bir şartın olmadığı kişiler Sözleşmeli Yönetici kadrolarında Uzman olarak atanmakta ve bulunduğu kadronun iki katına kadat maaş almaktalar. Mesai kavramları bulunmamakta. Bazıları hariç bir çoğu imza tamkatan kaçmakta. 

İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde istihdam edilen bu uzmanları sahada görmek mümkün değil. Mesela sorunlarla gündeme gelen Hastane Otomasyon sistemleri teknik şartnamelerini, hak edişlerini neden Bilişim uzmanları imzalamaz. Nede olsa bugün bilişim uzmanı olarak görevlendiriler, diğer uzmanlardanda fazla maaş almaktalar.

 İl Sağlık Müdürlüklerinde satın alma uzmanı olarak görevlendirilenler, neden satın alma komisyonlarında yer almazlarda hastaneden görevlendirilme yapılmasını sağlarlarlar.

Sağlıkta Sözleşmeli Yönetici kadrosunda atanan Uzmanlar kime göre, neye göre uzman. 

Bu kadar uzmanın görevli oldugu kurumlarda neden işler her geçen gün sarpa sarmakta 

Editör: TE Bilisim