Sağlık Bakanlığı gündemden olumsuz haberler ile düşmeyen Sözleşmeli Yönetici atama şeklini değiştirmek için neyi bekliyor.
Yapılan sağlık yatırımları hiç bir gözün ve gönlün inkar edemeyeceği bir durumda, ancak yönetimsel hatalar ve kişisel işlemler nedeni ile sağlık sektörü yerel ve ulusal basının gündeminden hiç düşmemekte.


Koğuş sisteminde yatılan,  50 kişinin kullandığı tek tuvaletten, refakatcinin beklemesi için bir sandalyenin dahi olmadığı hasta odalarından en fazla 2 kişilik olan refakatci koltugundan, buzdolabına hastanın giysisine  kadar düşünülen  yatırımların yapıldıgı sağlık sistemi.


Hastaneye gittiğinizde hangi doktorun olduğu bilmez iken, WEB sayfalarından ve MHRS sayesinde doktorunuza hangi saatte muayne olabileceğinizi, tahlilinizin hangi saatte çıkacağını bildiğiniz ve tahlil sonucunuzun  çıktığını  bildiren bir ssitemde hasta ve çalışan memnuniyeti neden düşer.


Peki nasıl bu hale geldi de yapılan bunca iyileştirme.


Elbette sistemi ve süreci yönetenler nedeni ile.


 Öncelikle Sözleşmeli yönetici atamalarında sadece ve sadece lisans mezunu olmanın yeterli olması ve atananlar için planlanan  ve uygulanacak denen uygulanmayan karne parametreleri nedeni ile kendi şirketinize asla yönetici olarak atamayacağınız, yasa ve yönetmelikleri bilmeyen, kriterlerden haberi olmayan, kurum kültüründen habersiz, her yapılacak işlemi alttaki personeline soran, karar verdiğinde  mevzuatlara aykırı karar veren,tek derdi öglen evine gidebilmek olan, mesai saatlerine istediği saatlerde gitmek gelmek olan, kapısının önünde sekreteri,  güçlü olan personele söz söylemeyen, ezabildiği personeli ezen, çayı kahvesi ayagına gelsin, kendi hastasını muayne ettirmek için görevlendirdiği personel ile işleri görülsün, bilmeyince karar veremeyen ve işleri sürüncemede bırakan yöneticiler nedeni ile hem çalışan magdur olmakta ve küsmekte hem  de bu durum hastaların tedavi hizmetine yansımakta ve memnuniyetini etkiler duruma gelmektedir. 


Zaeten yapılan hasta ve çalışan memnuniyet anketlerinde yer alan düşme oranı da bunun en bariz  göstergelerinden biri.


Çalışan bakıyor yönetici kurum kültürünü bilmiyor, mesai saati kavramı yok, liyakat yok, bilmediği için karar vermiyor, karar veremediği için işlemleri ya sürcemede bırakıyor yada altında çalışanı ezmeye kalkıyor. Çalışanda artık bunlar sözleşmeli yönetici ise bunlar ile ancak bu kadar çalışılır deyip olayın peşini bırakmış durumda.


 Sistem ne kadar iyi kurgulanırsa kurgulansın sistemin yöneticileri sistemeden bir haber ise orda işler  yürümez. O nedenle hangi pozisyonda olur ise olsun sözleşmeli yönetici olarak atanacak kişinin öncelik ile  Sağlık Bakanlığı personeli olması şart olmalıdır. Şef olabilmek için bile sınavın olduğu sistemde Sözleşmeli Yöneticilik içinde sınav olmalı ve sınav sonucunda kazananlar arasınsdan sözleşmeli yönetici atanmalı ve karne parametrelerinde başarısız olan ile sözleşme yenilenmemelidir.

Sistem bu şekilde devam ederse hasta ve çalışan memnuniyeti düşmeye devam eder, basında sağlık ile ilgili olmsuz haberleri  artarak görmeye devam edilir. Bunca yapılan yatırım ve emek israf edilmemelidir.

Editör: TE Bilisim