Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine ve Hemşirelik yönetmeliğine göre Servis sorumlu hemşireleri Nöbete Girmezler.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetlerini düzenler. Bu yönetmelikte açıkça “Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.” Hükmü yer almaktadır.

Yine Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği Servis Sorumlu Hemşirelerinin Görev ve Yetkileri “ Madde 131 – Hemşire adedi müsait olan kurum ve servislerde, servisler, ameliyathane ve hemşirelik hizmeti bulunan diğer ünitelerdeki hizmetlerin sürekliliğini sağlamak için Baştabiblikçe servis veya bölüm sorumlu hemşirelikleri kurulabilir. Bu servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler. Hafta tatillerini cumartesi, pazar günleri yaparlar.” açıkça nöbet tutmayacakları belirtilmiştir.

08.03.2010 tarih ve 27515 sayılı Resmî Gazet’de yayımlanan , Hemşirelik Yönetmeliği “MADDE 10 – (1) Sorumlu hemşire yatan hasta üniteleri/klinikleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde başhemşireye karşı sorumlu olup, öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler, yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları arasından başhemşire tarafından görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir. Sorumlu hemşire görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapar.” maddesi yer almaktadır.

Yönetmelikte yer alan hükümlere bakıldığında açıkça yer aldığına göre servis sorumluları nöbet tutamaz. Ancak farklı hastaneleri bırakın aynı hastane içinde de uygulama birliği bulunmuyor. Kimi servis sorumlusu her hafta nöbet tutarken, kimi ayda 1-2 nöbet tutuyor. Bazı servis sorumluları ise hiç tutmuyor.Birden fazla çalışanın nöbet tuttuğu birimlerde ihtiyaç var denilerek nöbet tutan personel hasta bakmakta mıdır yoksa yine idari işler mi yapmaktadır?

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine ve Hemşirelik yönetmeliğine aykırı yapılan servis sorumlu hemşireleri neye göre, kime göre nöbet tutuyor yada tutmuyor.

Editör: TE Bilisim