2021 yılı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın da önderliğinde Sağlıkçı Yılı ilan edildi. Aslında 2021 yılından pandemiye rağmen ne kadarda umutlanmıştı sağlık çalışanları. Evet tüm dünyada bir salgın vardı ve bu salgının en cesur savaşçıları sağlıkçılardı. Tüm dünya evlere kapanırken, kurumlar online çalışırken sağlıkçılar her gün başka başka riskleri ortaya çıkarken mücadeleyi var gücü ile götürmeye çalışıyordu. Yorgun ama umutlu idiler. Bu defa kıymeyleri anlaşılacak ve yıllardır bekledikleri özlük haklarında iyileştirmeler 2021 yılında verilecekti. Olması gereken de bu değil miydi. Tüm ülke balkonlardan alkışlamamış mıydı. Herkes korku içinde evlerine kapanırken onlar tek bir hastayı mağdur etmemiş dağ tepe demeden hastalara ulaşmamışlar mıydı. İnsanların annesine babasıa korku ile bakmadığı bir dönemde, hastalara bebek gibi bakmamışlar mıydı.Mücadeleleri ulusal basın bir yana dünya basınında bile yer almıştı. Sağlık Bakanı bu yılı Sağlıkcılar Yılı ilan etmemiş miydi. Elbette bu yıl yıllardır dillendirdikleri özlük haklarında iyileştirme olacak, sahada  mobbinge varan uygulamalar sona erecek, yöneticileri liyakat ile atanacaktı. Gelin gelelelim hiçbir şey düzelmedi 2021 sağlıkçılar yılında.

Öncelikle tek kalemde maaş beklentisi hangi bahara kaldı meçhul. Yazının kaleme alındığı saatlerde bir çok sağlık çalışanın emekliliğe yansıyacak olan maaşı yeni asgari ücretinde altında (Asgari ücretin mevcut artışına gerçekten çok sevindiler o ayrı bir olay). Yani emekli olduğunda asgari ücretten bile daha az maaş alacak. Yani bu şartlar da emeklilikte de rahat edemeyecekler.

Sağlık Hizmetleri sınıfından, sadece hemşirelere verileceği söylenen 3600 ek gösterge 2021 yılında da verilmedi ve aynı birimde aynı işi yapan ebe-att, tekniker- tekniyen v.b bir çok kadro ikilem içeresinde. Nasıl olur bu da olmaz herhalde diye umut içinde beklemekte.

Pandemi oldu, personel ihtiyacından dolayı alım oldu, diğer kurum ve kuruluşlardan personel takviyesi yapıldı ama Sağlık Bakanlığı’nın il -ilçe sağlık müdürlüğü-ADSM, ve diğer kurum kuruluşlarda yıllardır devam eden yasa ve yönetmeliklere aykırı geçici görevlendirmeler artarak devam etti. 2022 yılı için görevledirmeleri uzatılmadı ise bile  bir kaç güne kalmaz uzatılır diye bekliyor sağlık çalışanları.. Sahi Bakanlık PDC'leri güncelledi. Hastanelere gelince PDCgeçerli  il -ilçe sağlık müdürlüğü-ADSM, ve diğer kurum kuruluşlara geçerli değil mi. O zaman Bakanlık Sürekli neden güncelleme yapıyor. Uygulanmıyor ie yağolmasın sonuçta bu iş için harcana bir emek var değil mi?

Pandemi de dahi yapılan il içi tayinlerde talep olan birimler için kişiye özel şartlar konulmaya devam etti.

Odalarından çıkmayan, hastanenin iş ve işlemlerinden habersiz, lisans mezuniyeti olmanın dışında hiçbir şart olmadan atama yapılan sözleşmeli yöneticiler, sağlık çalışanlarına o makamlar da kalmakla lütfettiklerini, kendileri olmaz ise bu sistemin yürümeyeceğini ifade ederek mobbing yapmaya devam ettiler. 40 Yılda bir alana çıktı islerde lütfetmiş oldukları ziyareti basın ile paylaşmadan edemediler. Çünkü odalarından çıkıp personelin yanına uğramak bir lütuf idi. Oysa ne güzel genelgelerimiz var bizim şiddete uğrayan sağlık çalışanın ziyaret edilmesi, hastalanan personelin aranması ile ilgili.

Pandemi dendi bu bir savaş dendi 30-35 yıllık sağlık çalışanları nöbetli birimlerde görevlendirildi.

Ancak mesleğinin başındaki personelin masa başı görevlendirmesi devam etti.

Ne diyelim 2021 sağlıkçılar yılı da böyle bitti.

Editör: TE Bilisim