Kovid-19 salgını; mutasyona uğraya uğraya, hızını hiç kesmeden hasta etmeye, can almaya, ocakları söndürmeye devam ediyor...

Biliyorsunuz salgın nedeniyle Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapmıştı...

Daha sonra kısıtlamaya giderek sadece kovid alanında çalışanların söz konusu ödemeden yararlanacağını bir genelge ile duyurmuştu...

Son olarak da kovid ödemeleri tamamen kaldırılmış...

Ocak 2021 ek ödemelerinde birçok sağlıkçı "0" çekti...

Yani bazı sağlık çalışanlarına ek ödeme yatmadı...

Nedeni ise salgın döneminde MHRS'den hasta randevularına kısıtlama getirilmesi, cerrahların elektif ameliyatlara girememesi, normal poliklinik sayılarının yetersiz olması gösterilmekte...

Hastane gelirleri "dip" yapınca sağlık çalışanları da hak ettikleri ek ödemelerden faydalanamadı ne yazık ki!..

***

"Döner sermaye sistemi iflas etti!"

Türk Sağlık - Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse, sağlık alanında performansa dayalı ek ödeme sisteminden bir an önce vazgeçilerek tek kalem maaşın yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.

Sağlık çalışanlarının hem ekonomik, hem de ruhsal çöküntü içinde olduklarını belirten Köse, "Sağlık Bakanlığı bir an önce bir çalıştay düzenleyerek sağlık sistemimize en uygun sistemi hayata geçirmeli..." dedi.

Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklardan sağlık çalışanlarının sorumlu olmadığını da ifade eden Köse şunları söyledi:

"Sağlık çalışanları her zamankinden daha çok salgın döneminde çalıştı. Hatta Sağlık Bakanı Dr. Koca sağlıkçıların bu performansını alkışladı. Bu kadar çok çalışıyor olmalarına rağmen kendilerinden kaynaklanmayan sorunların faturasının sağlık çalışanlarına kesilmesi doğru değil! Tek yol sağlık çalışanlarının hak ettikleri tek maaş uygulamasına bir an önce geçilmeli. Performansa dayalı döner sermaye sistemi her türlü adaletsizliği içinde barındırıyor. Geçen yıl bu konu ile ilgili iptal davası açmıştık. Çalışanların aldıkları ek ödemeler diplerde. Hiç ek ödeme almayan ve çok komik ücretler yatırılan arkadaşlarımız var. Bu sistemden bir an önce vazgeçilmeli... Siyasi irade adım atmalı ve 14 Mart'ta sorunların çözümüne yönelik uygulamalar hayata geçirilmeli!.. "

***

Evet, Köse'nin anlattıkları böyle...

Sağlık emekçilerine gelince...

Sağlıkçılar, "Bize ekonomik mobbing uygulanıyor!" diyerek ocak ayında yatırılan ek ödemelerle ilgili sosyal medyada şu ifadelerle ironi yaptılar:

"Ocak 2021 ek ödeme bordrosunun hak ediş kısmında 'alkış' yazıyor. Bordronun en altında da 'Fakirlik en büyük imtihandır' diyor..."

Durum budur!

Yorum sizin!..
Lale Akasoy-yenidönem
Editör: TE Bilisim