1-Sağlık hizmet kurumları kademelendirilmeli. Bu kademeler hizmet, kalite ve kapasitesini belirtmeli. Ancak, vatandaşa kademe kademe dolaştırma gibi bir uygulamaya sebep vermemeli.
Beş hilal kademesi oluşturulabilir.
a.tek hilal: Aile hekimliği ve sağlık ocakları. Muayene ve basit müdahaleler. Mahalle ve köylere homojen bir şekilde serpiştirilerek her mahalleden veya köyden sorumlu merkezi bir konumda olan tek hilal sağlık kurumları olmalıdır.
b.iki hilal: Mesai saatlerinde müdahale edilebilen, ana branşlarda uzman doktorların olduğu, acil hizmetler verilebilen küçük ilçe hastaneleri
c.üç hilal: Her branşta doktorun olduğu, ameliyatların yapılabildiği, yataklı tedavilerin yapıldığı il hastaneleri
d.dört hilal: 7/24 muayene ve müdahale yapılabilen, her branşta tüm uzman doktorların bulunduğu tam donanımlı hastaneler.
e:beş hilal: 7/24 müdahale yapılabilen, araştırma inceleme de olan, teşhis tedavi hizmetleri verilen üniversite hastaneleri.
.........
2-sağlık sigortası: Tüm çalışanlar sağlık sigortasına sahip olmalı. a.Askerlerin, yaşlıların, çocukların, öğrencilerin, özürlülerin, yetimlerin sigortasını devlet yapmalı, işsizlerinki işsizlik sigorta fonundan yapılmalı.
b.Sigorta pirimleri bir önceki yılın sigorta giderini karşılayacak miktarda olmalı. Kişisel sigortalarda gider arttıkça pirim de makul şekilde artmalı (araç sigortalarında olduğu gibi). Pirim yatırmaları aylık olarak takip edilmeli. Ödenmeyenler için çözüm masaları oluşturulmalı. Sigorta pirimi yatmayan hiçbir vatandaş olmamalı.
c.Sağlık kurumlarının tüm giderleri sağlık sigorta sisteminden karşılanmalı. Dalgalanmalar devletçe absorbe edilmeli.
....
3-Maaşta, a.doktor, b.hemşire, sağlık memuru, c. büro hizmetleri, d.teknik hizmetler, e.işçilik hizmetleri olarak farklılık olmalı.
.....
4-Çalışma mesailerindeki bir tam gün iş, üç tam gün izin uygulaması sonlanmalı. a.günlük 8 saat, b.günlük 8+4 saat mesai, c.bir gün 16 saat, bir gün izin, şekline dönüşmeli. Her hizmet için 24 saat çalışan tutulmalı doktor ve sağlık çalışanlarında icapçılık ve nöbet sistemi zorunluluk olmadıkça bırakılmalı. Bu doktor sayısının çok yetersiz olduğu birimlerde olmalı. Tüm sağlık çalışanları için acil hizmet çağrı sistemi olmalı. İhtiyaç halinde bu çağrıya icabet etmeleri sağlanmalı.
5-Tıp eğitimi devlet ve özel olarak ikiye ayrılmalı. Devlet eğitimi alanlara özel hizmet süresi zorunluluğu getirilmeli.
a.Tıp eğitimi ortaokuldan başlatılarak lise ve üniversite şeklinde devam etmeli.
b.Fen ve sağlık meslek liseleri hastanelerle işbirliği içinde olmalı.
c.Doktorluğun yanısıra doktor yardımcılığı kariyeri oluşturulmalı.

Ahmet Karakaşlı-Manşet Aydın

Editör: TE Bilisim