Bugün bayram sabahı.
Sabah bayram namazı kılındı. Evde kahvaltılar hazırlanmaya başlandı. Kurban kesimi ve ziyaretler için tatlı bir telaş başladı.
Peki Sağlık personeli için öyle mi.
Malesef bir bayrama daha yüregindeki umutlarla girdi. Umut ama artık gerçekleşeginden daha umutsuz.
Tüm dünyada başlayan Covid 19 pandemisinde değer i anlaşılacaktı ve hak ettiği değeri görecekti.
Gördü de ama alıkışlarda kaldı gördügü değer.
Ne beklediği 3600 ek göterge müjdesini alabildi.
Nede Sabit ek ödemenin emeklilige yansıtılması müjdesinide alabildi.
Yıpranma payını sorar isen,  aynı hastanede eczanede çalışan eczacı ya verilirken sağlık personeli muaf olmaya devam ediyor. Önceki yıllarda yıpranmamış olmak ise başka bir umutuzluk.
Ne ek ödeme altında yıllarca alamadığı ek ödemede bu ay bir iyileşme görebildi. Bu ay hesaba yatan ek ödeme miktarı bir çok sağlık personeli için "0" TL. "75""Krş. olan da varmış gerçi.
Ne yıllardır beklediği görevde yükselme sınavına müdür, müdür yardımcısı, uzman , başkan, başkan yardımcısı kadrolarına ünvan açıldı. Yine bu kadrolara müracaat alınmadan atamalar yapıldı. Karne puanı dendi ama puanı düşük olan devam etti. Hakkında mahkeme süreci olan atandı. Kurumun yolunu bilmeyenler yine yönetici atandı.
STK'lara üye olmak gönüllük işi dendi. Ancak kurumların müdür, müdür yadımcılıkları, başkan, başkan yardımcılıkları,başhekim, başhekim yardımcılık, uzmanlık kadrolarına STK'yönetim kurulu üyeliklerinden atama haberleri duyuldu. Her sorun ile karşısına gidildiginde çözüm yerine" benim STK'm "konuşmalarını duymaya devam.
Covid-19 Pandemisi nedeni ile Sağlık personelinin işi yükü arttı. Kişisel Koruyucu Ekipman içinde nefes almakta zorlanırken, sırtından akan ter arttık gözlerden kaçmaz iken il-ilçe Sağlık Müdürlükleri, ADSM ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeler iptal edilmedi hatta yenileri eklendi.
Kurum içinde hiç bir mevzuatta olmayan süpervizör, birim sorumlusu, koordinatör, taşınır kayıt sorumlusu, veri hazırlama sorumlusu, sorumlu yardımcısı v.b adlar adı altında görevlendirmler de hiç azalmadı.
Kurum içinde var olan görevlendirmelerde de yine yönetmeliklere yandan bakıldı. Lisansı hemşirelik olmayan, yüksek liansı olan personel var iken lise mezunu sorumlu hemşire yapıldı.
Yönetmelikte 25 yıl ve üzeri personel nöbetten muaf olması var iken Covid-19 pandemi döneminde dahi bu personel ihtiyac var diye nöbetten nöbete koşarken 10-15 yıllık Sağlık Personeli sistemden alınacak veriler için görevlendirildirilmeye devam etti.
Hafta içi müdürü, müdür yardımcısı, başhekimi, başhekim yardımcısı sorumlusu, sorumlu yardımcısı, koordinatörü, süperviözrü odalarından eksik olmaz iken bayramda sorun oldugunda kime ulaşabilecek sağlık personeli.Şuanda hepsi nöbetci olan sağlık personeli.
Herkes tüm ailesi ile birlikte mutlu bayram sabahı kahvaltısı hayalini kurarken sağlık personeli çantasını hazırladı evden usulca yine hataneye nöbetini tutmaya gitti.
Hastalardan gelecek yemek, temizlik ve her türlü soru vesorunlara en güzel şekilde çözüm bulacak, ve ertesi gün yorgun uykusuz evine gelecek.
Ve belki bayramda bir nöbet daha tutacak. Çünkü kendi hastanesinin kadrosunda bulunan sağlık personeli PDC'si tam dolu olan il-ilçe Sağlık Müdürlükleri, ADSM ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirme ile çalışıyor. Hatane nöbeti bitmez daha bunun filiasyon görevi, yurt nöbeti görevi de var.
Elbette bayram boyunca sosyal medyada ziyarette bulunan sözleşmeli yönetici paylaşımları eksik olmayacak. Güleryüzle. Selam verilmeden geçilen zamanlara, sahada hiç görülmeyen, odalarda saatlerce bekletilen zamanlara inat.
Belkide yine bu bayram sağlık personelinin hastanedeki bayram yemegi evinden getirdiği domotes-salatalık olacak.
Yine Bir Bayramda Sağlık Personeli umutları cebinde nöbetten nöbete gidiyor
Editör: TE Bilisim