Sn. Op. Dr. İsmail Başıbüyük Hocam, öncelikle yeni atanmış olduğunuz Antalya İl Sağlık Müdürlüğü görevinizde başarılar diler, Cenab-ı Allah’tan yol açıklığı temenni ederiz. Hayırlı ve kademli olsun. Antalya’ya atandığınızdan beri geçen kısacık süreçte,  Antalya Kamu Sağlığı Yönetimine getirdiğiniz pozitif hareketlilik ve dinamizmden ötürü şahsınızı tebrik ederiz.
Sayın Müdürüm, biz basın mensuplarının en önemli görevlerinden birisi de ezilmiş, çok şey bildiği halde seslerini duyurma imkân bulamamış insanların serzenişlerini, şikâyetlerini kamuoyu önüne çıkartmaktır. Geçen yıl yaz aylarında, kamu sağlık çalışanlarından gelen çok yoğun şikâyetler üzerine İleri Gazetesi’nde ‘Hal-i Pür Melalimiz’, ‘Hal-i Pür Melalimiz-2’, ‘Adamcılık Hastalığı’, ‘Bir Yetkili Aranıyor’ ve ‘Ben de Çok Merak Ediyorum’ başlıkları altında 5 adet yazı yayımladık. Bu yazılarda; Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Yönetimi ile ilgili gazetemize ulaşan yüzlerce şikâyet ve iddiaları kamuoyu nezdine sunduk. Bu yazılar üzerine Antalya İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yapmak zorunda kalmış, göndermiş oldukları açıklamayı da 14 Eylül 2020 tarihinde, ‘İl Sağlık Müdürlüğünden Cevap Var’ başlığı ile yayımlamıştık. Ancak söz konusu açıklama metninde, bize ulaşıp yayımlamış olduğumuz somut iddialara, devletin resmî belge ve rakamları ile somut cevap verilmemiş, yuvarlak cümleler ile konu adeta gargara yapılarak savuşturulmuştu. Sonrasında araya giren yeni Covid dalgası sebebiyle yazılarımıza ara verip 5 adet yazımızda geçen iddiaları soruşturulması işini,  bakanlık müfettişleri ve Yüce Türk Yargısına bırakmıştık. Gazetecinin görevi duyurmaktı, duyurmuştuk ve sonucu bekleyecektik.
Aradan bir yılın üzerinde zaman geçti. Söz konusu iddialarla ilgili herhangi ciddi bir soruşturma yapılmadığı gibi mevcut yöneticilerin çoğu yeniden sözleşme imzalayarak yeni dönemde koltuklarını korudu.  Tüm bunlara tuz biber olarak bir de, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, Yapım ve Tadilat İhalelerinde kamu zararı olduğuna dair rakamlarla sabit şikâyetler gazetemize ulaştı. Üstelik söz konusu şikâyetler yargıya intikal etmiş ve bu şikâyetleri mahkeme kabul edip dava süreci başlamıştı. Ayrıca edindiğimiz bilgilere göre konu ile ilgili bakanlık müfettişi uzunca süre Antalya İl Sağlık Müdürlüğünde soruşturma yapmış, Ünal Beyin istifasından bir gün önce Ankara’ya dönmüştü. Konu bu kadar vahim ve ciddi olunca 21 Ekim 2021 tarihinde ‘Evet Ama Yetmez’ başlıklı yazımızı yayımladık.
Bu yazıda da amacımız kesinlikle göz bebeğimiz durumundaki kurumlarımızı yıpratmak değildi. İddiaları, bu kurumların asıl sahibi halkımızla paylaşmaktı. Evet, iddiaların odağındaki isim eski Müdür Ünal Bey istifa etmiş, devlet temayüllerine hiç uymayan, daha önce görülmemiş bir tarzda size devir teslim bile yapmadan alelacele şehri terk etmişti (Buradan bile süt beyazı, ap ak bir koltuğa oturmadığınızdan şüphelenebilirsiniz.) Siz makama geldikten sonra yeni yazımızı yayımladık. Ancak yeni yazımızdaki iddialarla ilgili Ünal Beyden arta kalan ve şu an sizinle çalışan, çekirdek kadrodan konunun muhataplarından, herhangi bir açıklama gelmemiştir.
Biz de kamu vicdanının sesi olarak yeni görevinizde, yolun başında, yeni görev yerinizin mazisinde ayyuka çıkmış ve hala somut olarak yalanlanmamış iddialarla ilgili sizi bilgilendirmek istiyoruz. Öncelikle İddialardaki hiç kimseyle şahsi bir sıkıntımız olmayıp, belli bir tarafı överek göklere çıkarmak ya da bir tarafı yerin dibine gömmek gibi bir amacımız yoktur. Tek gayemiz tüyü bitmedik yetimlerin de hakkı olan devletin parasının, iddialardaki gibi çarçur edilip edilmediğidir.  Haksız edinim veya kamu zararının boyutlarını ve kurum işleyişinde haksızlık yapılıp yapılmadığının artık açığa çıkarılmalıdır. Çünkü bu şehirde, söz konusu şikâyet ve iddialar, son yıllarda sağlık camiası ve tedarikçi özel sektörde maalesef o kadar ayyuka çıkmıştır ki, sağlıkta sağlıklı bir kamu hizmetinin devamı için konu izaha muhtaç hale gelmiştir.
Sevgili Müdür Bey; farkındasınız muhakkak. Bataklık bir zemine sağlam bir bina yapmak mümkün değildir. Eğer bu iddialar doğru ise Ünal Bey tüm bunları yalnız başına gerçekleştirmiş olamaz. Ve Ünal Beyin beraber çalıştığı Başkan ve Başkan Yard. kadro hala İl Sağlık Müdürlüğünde koltuklarında oturmakta ve hali hazırda sizinle çalışmaya devam etmektedir. İşin trajikomik tarafı, aldığımız duyumlara göre bu yöneticiler sizin gelişinizle paniklemiş durumdalar.  Size yakın olabilmek, sizi etkileyebilmek için STK başkanları, yerel siyasetçiler, vekiller, bakan danışmanları ve hatta İl Sağlık Müdürlüğünün hizmet alımı yaptığı (kendilerince etraflı gördükleri) adamlardan bile sizinle arka plandan bağlantı kurmak için yardım dilendikleri görülüyor, duyuluyor..  Dahası, ‘kral öldü yaşasın yeni kral’ modunda şimdiden müstafi müdür beye atıp tutmaktalar.
Müdürüm, göreve geldiğinizden beri çok şükür kimsenin etkisi altında kalmadığınız ve bu sebeple herkesin takdirini topladığınızı özellikle tarafınıza iletmek isteriz. İnanın, şahsınıza hitaben bu yazıyı yazarken bile amacımız, birlikte çalıştığınız bu yöneticilere yönelik sizi negatif yönde etkilemek değil, bu yöneticilere isnat edilen suçların doğruluğunun soruşturulmasıdır. Çünkü iddialardaki para, bütün halkımızın parasıdır ve herkesi ilgilendirmektedir Kaynakları heba etmek, bir mirasyedi mantığında hareket etmek, yönetimindeki hastaneleri kendi başına bırakarak eski oligarşik alışkanlıkların oluşmasına zemin hazırlamak, kimsenin hakkı değildi, olmamalıydı, oldu!... Bu zafiyetler bilinçli olsun ya da olmasın hatanın üstünde kasta eşdeğerdi…
Yarın: Cerrahi alet ihtiyacını kapsayan ihale, HBYS ihalesi, DMO bilgisayar ihalesi ve diğerleri… Neden? Hangi mantıkla? Kim için?

Kaynak:https://www.akdenizmanset.com.tr/yazarlar/hidayet-gultekin/yeni-saglik-il-mudurumuze-acik-cagri-1/35023/

Editör: TE Bilisim