Son günlerde sosyal paylaşım sitelerinde yer alan guruplarında yönlendirmesi ile birlikte, tüm sendikalardan istifa edilmesi çağrısı ile gündem oluşturulmak isteniyor. Öncelikle bu gruplar sağlık çalışanlarının oldukça büyük bir kısmını destegini aldı. Özellikle seslerinin duyulmadıgını düşünen sağlık çalışanlarının sesi oldu gibi. Yapmış oldukları Tiwiter eylemleri ile hem Sağlık Bakanı nezdinde hemde ulusal basında bir hayli gündemde kalmayı başardılar.

Öncelik ile şunu belirtmek isteriz ki sendikalı olmak birlikte olmak ve güçlü olmak demektir. Sendikalı olmak hakların yasal zeminde aranması için oluşturulan bir platformdur. Ancak sağlık çalışanları seslerinin duyulmadıgını düşünmekte ve seslerini duyurmak için elinden geleni yapmaktadır. Yıllarca sendikalı olmak için ugraşan çalışanlar neden mi sendikasız olunması çağrısına destek verdi diye bir sormak lazım. Maddeler halinde cevaplandıralım belki çözüme kavuşur.

  • En temel sebebin başında sağlık çalışanları ek ödeme, performans yada benzeri adlar adı altında ödeme istemiyor, sağlık çalışanları tek kalemde emekliliklerine yansıyan, insana verdiği hizmetin karşılıgında bir maaş istiyor
  • Sağlık çalışanları kendilerine söz verilen 3600 ek göstergenin ayrım yapılamadn tüm personele verilmesini bekliyor. Aynı acilde görev yaptıgı hemşireye verilmesi planlanırken ebenin, sağlık memurunun, paramediğin, laborantın, teknikerin ayrı tutulmasını, ayrım yapılmasını istemiyor
  • Sağlık çalışanları hekim dışı veya yardımcı sağlık hizmetleri olarak sınıflandırılmak istemiyor. Hemşire, Ebe, Sağlık memuru, Paramadik, Tekniker, Biyolog, Eczacı v.b çalışanların hepsi 4 yıllık lisans mezunu ve kendi görev tanımı olan işleri yaparak bir zincirin halkasını tamamlamaktalar.
  • Sağlık çalışanları torpilin kalkmasını ve liyakatın gelmesini istiyor, Sağlık çalışanları kariyer basamakları olsun istiyor. Sağlık Bakanlığı içersinde yer alan uzman, iç denetici, daire başkanlıkları, müdür, müdür yardımcısı, şube müdürlüğü kadrolarına atanmada lisans mezunu olma dışında herkesin tamam diyeceği kriterlerin olmasını ve sınav ile olmasını istiyor. Sendikaların bu konudaki sesizliği, sendika yönetiminde bulunan kişilerin ve şlerinin hastane müdür, müdür yardımcısı, başkan, başkan yardımcılıkları kadrolşarına atanması tepkilerin artmasındaki en önemli nedenlerden biri belkide.
  • Sağlık çalışanları kurum içersinde liyakat olsun istiyor, 25 yıl ve üzeri çalışan nöbetten nöbete koşarken eğitim, taşınır kayıt, enfeksiyon kontrol hemşireliği,servis sorumluluğu, süpervizör v.b görevlendirmelerde mesleginin baharında çalışanların olmasını istemiyor. Bu alanlarada nöbet maufiyeti olan ve 25 yıl üzeri olan personelin görevlendirilmesini istiyor.,
  • Sağlık çalışanları özelik ile eğitim, kalite, enfeksiyon kontrol hemşireliği gibi  nöbetsiz birimlerde görevlendirilen 25 yıl altı  çalışması olan personeli hekim eşi olmasını ve sendikaların sesiz kalmasını anlamak istemiyor.
  • Sözleşmeli yönetici atamalarında karne parmetrelierinde düşük alan yöneticilerin atanmay devam etmesi, mahkeme süreci olan yöneticlerin atanması da sağlık çalışanlarının tepkisel davranışlarının oluşma nedenlerinden biri olarak görünmektedir.
  • İmza atmaktan imtina eden, herşeyi mahiyetindeki personelin üzerine yıkan, çalışanların sorunlarına eğilip, çözüm bulmak yerine, mobbing uygulayan, birim sorumluları ile iş götürmeye çalışan, atanma kriteri ve tercih sebenin ne oldugu bilinmeyen Sözleşmeli yöneticilerin her ayın 15'inde bulundugu kadrodan çok daha fazla maaş almasından dolayıda oldukça tepkililer.
  • Sağlık çalışanları 24 saat nöbetlerinde siğara içmek için bulunduları binaları terk ederken, sigara kokusu üzerine ceza kesilmesi ile tehdit  edilirken yönetim kadrosunda bulunanların makam odalarında, ortak alanlarda siğara içmesine sendika yönetimlerin sesiz kalmasıda bu tepki çeken konulardan biri
  • Sendikayönetim kurulu üyelerinin 5 yıldızlı otellerde yapmış oldukları eğitim faaliyetleri ve bu faafliyetlere katılanların hep aynı kişilerin olması, çalışanların gözünde tatil olarak algılanmaktadır.
  • Özelikle çalışanların katkı payı ile elde edilen giderlerin şefaf bir şekilde çalışanlara açıklanmaması da sendikalara tepki oluşturan faktörlerden biri.
  • Kamu dışından, sağlık personeli olmayan sözleşmeli yöneticilere sesiz kalınması da sağlık çalışanlarının tepkisinin büyümesine ve kendisini değersiz hissetmesine neden olmakatadır.
  • İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü. 112 başhekimlikleri, valilikler, başka kurumlara ve ADSM'lerine yapılan ve yıllarca süren geçici görevlendirmeler de bu tepkide çok önemli bir faktör

3600 ek gösterge, tek kalemde maaşı gerçekleştirmek sendikaların elinde olmayabilir. Ama Sözleşmeli yöneticilerin sendika yönetim kurulu üyesi, eski yönetim kurulu üyesi ve eşlerinden oluşmamsını sağlayarak mücadelesini daha iyi sürdürebilir.  Atalarımız ne demiş bir koltuga iki karpuz sığmaz.

Editör: TE Bilisim