Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarıyla ilgili TBMM’ye gelen kanun teklifinin görüşülmesi sırasında aynı zamanda doktor olan CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın paylaşımları 663 Sayılı KHK ile oluşturulan Sözleşmeli Yöneticileri ve maaşları ulusal basının gündemine taşıdı. Sağlık çalışanları arasında sürekli konuşulan ve tepkilere neden olan “Mutlu Tayfa”  Sözleşmeli yöneticilerin maaşlarını meclis çatısı altında Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap paylaştı.

Sağlıkta Neden Sözleşmeli Yöneticilere “Mutlu Tayfa” deniyor. Öncelikle almış oldukları maaş. Hastane kazanamaz ise sağlık çalışanları ek ödeme alamaz iken Sözleşmeli yöneticiler hastane  kazansın yada kazanmasın ek ödemelerini tam olarak alıyor. Bu durum da sahada çalışan personel ile sözleşmeli yöneticinin arasındaki maaş arasında uçurum oluşmasına neden oluyor. Hastane para kazanmayınca azalan bir gelirleri olmadığı için hastanede çalışan sağlık personeli ne almış, ne yapmış kimsenin de umrunda olmuyor.

Sözleşmeli Yönetici için (düşünenleri tenzih ederiz) Bakanlık tarafından Daire Başkanlığı da olan verimlilik kriterleri ve bunlardan alınan başarı puanlarına göre sözleşme yenileme ya da sonlandırmada olmayınca ne dağıtılan performans önemli ne hasta memnuniyeti ne çalışan memnuniyeti.

Özellikle son zamanlarda personel ile arasına mesafe koyan sahada görünmeyen sözleşmeli yöneticiler sağlıkta “Mutlu Tayfa” olarak kabul edilmekte. Mutlu Tayfa’nın kendine ait odası, otoparkı, çaycısı, hastasını muayene ettirecek görevlisi var. Mesai saati kavramı yok, senelik izin, saatlik izin derdi yok. İşler yolunda gitmez ise aşağılarda suçlanacak biri mutlaka vardır.Zira sütte leke vardır onda yoktur. Müracat yok, sınav yok, başarı yok, Hastanede çalışan emsali ek ödeme ne kadar alacağım alabilecek miyim diye düşünürken Mutlu Tayfa her ay ek ödemesini tam olarak almakta. Hatta hastanesinin ne kadar ek ödeme dağıtıgı bilmeyen sözleşmeli yöneticiler var. Böyle oluncada Mutlu Tayfa Sözleşmeli Yöneticiler sağlık çalışanlarının gündeminden hiç düşmüyor.

Sahi sadece bir öneri Sağlıkta Mutlu Tayfa Sözleşmeli Yöneticiler ek ödemelerini hastanelerinin performansına, karne puanlarına  göre alsa. Paremetrelerden biride dağıtılan ek ödeme oranı olsun.

Editör: TE Bilisim