Son günlerde mevsiminde etkisi ile acil servislerde, polkliniklerde yaşanan yogunluk artık kabul edilebilir olarak normal gösterilmeye çalışılmaktadır. Bunun normalleşmesi düşünülemez. Sağlık hizmeti depolanabilecek ve sonradan sunulabilecek bir hizmet değildir. Sağlık Hizmeti ihtiyaç olan zamanda sunulmalıdır.

O nedenledir ki sağlıkta hantal oldugu düşünülen bürokrosi yapısına son verilip, 663 Sayılı KHK ile ProfesyonelSözleşmeli Yöneticilik sistemine geçilmiştir. Buradaki amaç yogunluk normal deyip sosyal medyadan toplumsal mesajlar vermek değil, çözüm üreten taşın altına elini koyan profosyonel yöneticiliktir.

Muayne sırası bulamayan, acilde saatlerce acı içinde kıvranan, acilen istenen ultrasona, MR v.b  yetkiler Çin aylar sonraya verilen randevuyu mevsimsel yogunlukla açıklamanın profosyonel yöneticilk ile alakası yoktur. Profosyonel yöneticilik çözüm bulmaktır.

Mevsim nedeni ile hasta yogunluğu açıklaması yapılırken aynı branştan 3 hekime kar tatili izni vermemektir. 9 hekimin görev yaptığı branşta neden tek hekim polklinik yapmaktadır diye sorgulamaktır. Mesai  Takip sistemini sadece gücünün yettiğine değil , tüm personele uygulamaktır profesyonel Yöneticilik.

Profesyonel yöneticilik sahada çalışan personele PDC doluluk oranınız %80 lerde yeteri kadar elemanınız var derken, acil serviste, 112'lerde, polkliniklerde hekim, att, hemşire, ebe,röntgen teknisyeni,toplum sağlığı elemanı, eczacı, tıbbi sekreter ve benzeri guruptaki hastane kadrosundaki elamanı PDC'si %100 dolu olan  il-ilçe sağlık müdülüğü,,112 başhekimlikleri ve başka kurumlarda gecici görevlendirmek midir? Sistem ile sorun iletilince hesabı sana sorarım mantığı ile tehdit etmek, eli cebinde dolaşmak mıdır? Çalışan eleman sıkıntısını iletince eleman yok deyip, PDC'si %100 dolu olan  il-ilçe sağlık müdülüğü,,112 başhekimlikleri ve başka kurumlarda gecici görevlendirmeleri sessiz sedasız imzalamak mıdır? Memuriyete yeni başlayan personeli eğitim hemşireliği, tig, enfeksiyon kontrol hemşireliği gibi nöbetsiz birmde  görevlendirmek midir?  Yoksa halka hizmet hakka hizmet mantığı ile sitemin işlemesini mi sağlamaktır.

Muayne kuyrukları, acilde sıra beklemeler, randevu süreleri, temizlik sorunları, yemek sorunları, kantin, güvenlik sorunları, adeletsiz göervlendirmeler, mevzuata aykırı görevlendirmler bitmeyecek ise , 663 Sayılı KHK ile Profosyonel Sözleşmeli Yöneticilik sistemine neden geçilmiştir. Neden Profosyonel Sözleşmeli Yönetici diye nerede ise aldığı maaşın iki katına yakın maaş verilmektedir. Eş, dost, sendika ağırlasın, sosyal medyadan sosyal mesajlar paylaşılsın,mevzuata aykırı görevlendirmeler devam etsin diye mi?

Sağlık Bakanlığı acilen bu duruma bir çözüm bulmalıdır yoksa hasta ve çalışan memnuniyetinin sürekli düşmesine neden olan bu durum en çok Adalet ve kalkınma Partisinin sağlıkta yapmış olduğu yatırımlara sekte vurmaktadır. Artık yorumlar devesa binalar, ama hizmet yok şekline gelmektedir. 

Editör: TE Bilisim